Potpisan ugovor između Ministarstva državne imovine i Općine Preko o dodjeli na korištenje Tvrđave sv. Mihovila na 30 godina

Potpisan ugovor između Ministarstva državne imovine i Općine Preko o dodjeli na korištenje Tvrđave sv. Mihovila na 30 godina

Ministar državne imovine Mario Banožić i načelnik Općine Preko Jure Brižić potpisali su ugovor kojim se Općini Preko na 30 godina dodjeljuje korištenje Tvrđave sv. Mihovila, odnosno aneks ugovora potpisanom u srpnju 2016. godine, kojim je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kulturni spomenik dao  na korištenje Općini Preko na rok od 15 godina.

-Vlasnik  Tvrđave Sv. Mihovila je Republika Hrvatska, a budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, država ga ne može darovati nego dati na korištenje. Općina Preko je prije tri godine sklopila ugovor o dodjeli na korištenje na rok od 15 godina, a sada smo dobili i dodatak ugovoru kojim je taj rok produljen na 30 godina, što nam je iznimno bitno kako bismo mogli nastaviti s projektom koji će u konačnici voditi prema cjelovitoj i potpunoj obnovi Tvrđave Sv. Mihovila. Općina Preko planira obnoviti i urediti tvrđavu i turističku infrastrukturu u mjesto kulturnih, edukativnih, tradicijskih, umjetničkih i drugih događanja, izjavio Općinski načelnik Jure Brižić u povodu potpisivanja dugoročnog Ugovora.

Vizija revitalizacije srednjovjekovne mletačke tvrđave  jest stvoriti mjesto koje će povezivati sve zadarske otoke, ispričati priču ne samo o Ugljanu i Tvrđavi sv. Mihovila, koja će imati nastavak negdje drugdje, na nekom drugom otoku, drugoj utvrdi, drugome mjestu u koje će posjetitelja uputiti upravo naš sv. Mihovil te je stoga i naziv projekta “Dvorac otočnih priča”, ističe prvi čovjek Općine Preko i podsjeća da su posljednjih godina provedeni radovi redovitog održavanja i čišćenja, saniran je zid sjeverne kule i obavljena sondažna arheološka istraživanja unutar tvrđave uz jugoistočni obrambeni zid.

Sljedeće u planu su  arheološka istraživanja na 700 kvadrata unutar građevine te dokumentiranje gradine i utvrde kako bi se moglo nastaviti dalje s projektom obnove. Projekt je dugotrajan i zahtijeva izradu brojne dokumentacije, a da bi došli do cilja, potrebno je poštovati propise i zadovoljiti sve uvjete, jer to je put do  prijava na natječaje EU fondova  putem kojih će se tvrđava dovesti  u stanje koje  zaslužuje, rekao je načelnik općine Preko Jure Brižić.

 

Skip to content