Projekt PEGASUS

Brošura

Pegasus – Brošura

Mišljenje dionika

Namjena ovog upitnika je prikupiti informacije o izazovima koje su glavni dionici identificirali vezano uz provedbu pilot projekata vezanih uz mikromreže sa specifičnim fokusom na tehnologiju, troškove, procedure i standarde

Molimo da upitnik ispunite i vratite do 15.06.2019.

PEGASUS – Anketa Preko

Općina Preko ostaje u PEGASUS programu i u razdoblju 2020.-2025.

 

Općina Preko, kao partner u europskom projektu PEGASUS, koji se financira iz programa Interreg MED (Mediteranski program suradnje 2014.-2020.) sudjelovala je potkraj travnja na godišnjoj konferenciji u Rimu.

U dvodnevnom događanju sudjelovalo je više od 800 delegata iz cijele Europe, a glavne teme bile su vezane uz novo programskog razdbolje 2020.-2025. te ciljeve Europske unije vezane uz razvoj mediteranskih zemalja.

– Potkraj ove godine očekuje se posljednji poziv iz programskog razdbolja 2014.-2020., a Općina Preko dogovorila je s PEGASUS partnerima prijavu nastavka projekta te financiranje gradnje veće mikromreže na otoku, čime će se doprinijeti lokalnom razvoju i ostvariti izravna ušteda u potrošnji energije jer će mikromreža proizvoditi svu potrebnu eneriju koristeći obnovljivi izvor energije za neki od većih objekata na području općine te promovirati održivi razvoj, kazala je Dražena Strihić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove, koja je sudjelovala u radu dvodnevne konferencije u Rimu.

Interreg MED program osnovala je Europska unija s ciljem da bespovratnim sredstvima financira projekte u zemljama Mediterana kroz četiri glavna stupa i devet tematskih područja: plavi rast, zeleni rast, socijalno i kreativno, učinkovita gradnja, obnovljivi izvori energije, urbani transport, održivi turizam, zaštita biološke raznolikosti i upravljanje.


Općini Preko milijun kuna kroz međunarodni projekt PEGASUS

Sastankom partnerskog vijeća u talijanskoj Potenzi i službeno je započeo 1,87 milijuna eura vrijedan europski projekt PEGASUS, u kojem Općina Preko sudjeluje zajedno sa desetak inozemnih partnera iz Italije, Grčke, Francuske, Slovenije, Belgije, Španjolske, Malte i Cipra. PEGASUS (Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoru) projekt je koji je kandidiran preko programa MED Interreg (Mediteranski program suradnje 2014.-2020). Nositelj je grad Potenza, a Općina Preko jedan je od partnera. Kroz ovaj projekt namjerava se pridonijeti rastu energetskih sustava temeljenih na obnovljivim izvorima energije, uz pomoć novih zakonskih i regulatornih okvira.

 

 

 

 

Na sastanku smo detaljno dogovorili program aktivnosti koje će se provoditi tijekom narednih 30 mjeseci u sedam različitih područja Sredozemlja, istaknuo je koordinator projekta Endi Ćuća iz Općine Preko, koji je zajedno s komunikacijskim menadžerom projekta Antom Županom sudjelovao na prvom sastanku projektnog tima u Potenzi. Na sastanku je, između ostalog, istaknuto kako je ovo jedinstven projekt, prvi takve vrste na području cijele Europske unije. Ovaj projekt predstavlja važnu priliku za javne, ali i privatne institucije te ostale korisnike najvažnijih energetskih sektora u Europi, da sudjeluju u istraživanjima o potencijalu obnovljivih izvora energije za razvoj integriranih lokalnih mreža s visokom razinom učinkovitosti. Posebno je to zahtjevno u područjima s težom dostupnosti za velike mreže distribucije energije, poput ruralnih područja i otoka.

Cjelokupna vrijednost projekta je 1.870.000 eura, od čega je oko 130.000 eura za aktivnosti koje će kroz iduće tri godine voditi Općina Preko.

Glavni cilj projekta je promoviranje korištenja obnovljivih izvora energije integriranih u mikro-lokalne mreže proizvodnje i potrošnje, s ciljem smanjenja ukupnih troškova za opskrbu energijom. Nama je u narednom razdoblju glavni cilj smanjiti troškove električne energije koju plaćamo za općinske zgrade integrirajući lokalnu mrežu upravo na općinskim zgradama, sukladno postojećoj regulativi. U kontaktu smo i sa nadležnim institucijama na državnoj razini, koje su pokazale otvorenost za suradnju, iako je i za njih ovo jedna posve nova priča, dodaje Ćuća.

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTERI PROJEKTA PEGASUS:

Newsletter 1 PEGASUS

Newsletter 2 PEGASUS

Newsletter 3 PEGASUS

Newsletter 4 PEGASUS

Newsletter 5 PP4 ENERGAP v.10

 

 

Skip to content