O nama

Općina Preko utemeljena je 1993. godine, a prostire se na oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, još 4 nastanjena otoka – Galevac (Školjić), Ošljak, Rivanj i Sestrunj te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak i Idula.
Općina se sastoji od naseljenih mjesta na otoku Ugljanu: Preko, Poljana, Sutomišćica, Lukoran te Ugljan, kao i mjesta Ošljak, Rivanj i Sestrunj. Prema popisu stanovništva iz 2011. Godine općina Preko broji 3805 stanovnika, od čega u samom naselju Preko živi 1286 stanovnika.

  • Preko je prometno i administrativno središte otoka Ugljana sa starim dijelovima tipične dalmatinske arhitekture i mnoštvom ladanjskih kuća patricijskih obitelji. Poznato je po atraktivnim plažama od kojih se posebno ističe Jaz, koji više od 10 godina nosi oznaku kvalitete Plava zastava.
  • Poljana je pitomo mjesto u uvali koju s jedne strane omeđuje slikoviti poluotok Sv. Petar s istoimenom romaničkom crkvicom iz XIII. st. te nizovi kuća s druge strane.
  • Sutomišćica je smještena u velikoj zaštićenoj uvali gdje se nalazi i marina Olive Island koja je sigurno utočište mnogim nautičarima.
  • Mali i Veliki Lukoran slikovita su mjesta puna skrovitih uvala, koja su nekad bila ladanjska mjesta plemićkih obitelji iz Zadra.
  • Mjesto Ugljan je prostorno najveće mjesto na otoku s dugogodišnjom turističkom tradicijom. Sa svojih devet zaseoka (Čeprljanda, Lučino Selo, Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština i Varoš) smjestio se na sjeverozapadnome dijelu otoka. Spomenici iz doba rane antike sačuvani su u Mulinama: Villa Rustica, kasno antički mauzolej, ostaci starokrščanske bazilike te Antički tijesak – monumentalni gospodarski objekt iz I. st. za preradu ulja, svjedoče o ranom boravku čovjeka na ovom prostoru.
  • Otok Ošljak s površinom od 0,34 km2 i najvišim vrhom od 89 m najmanji je stalno naseljeni otok na Jadranu. Udaljen samo pola nautičke milje od Preka primjer je tradicionalne mediteranske arhitekture u kojem se nalazi stara ribarska lučica s crkvicom Sv. Marije iz VI. stoljeća. Pješačka staza oko otoka duga je 2 km, a prolazi uz svjetionik i ostatke nekadašnjih vjetrenjača iz XVI. Stoljeća. Na otoku je u najvećoj mjeri zastupljeno obiteljsko prezime Valčić. Godine 1985. ovaj otočić proglašen je park šumom.
  • Otok Rivanj ima površinu 4,4 km2. Ovaj mali otok pomoraca s istoimenim naseljem u unutrašnjosti otoka, obrastao je makijom. Smješten je između susjednih otoka Ugljana i Sestrunja s kojim stoljećima dijeli i župnu crkvu. Sjeverozapadno od Rivnja nalaze se i otočići Tri sestrice sa svjetionikom, a sjeveroistočno je otočić Jidula. Prema predaji, sadašnje naselje osnovali su početkom XVI. stoljeća, doseljenici s otoka Ugljana. Na otoku se nalaze samo dva obiteljska prezimena Radulić i Fatović. Mala kapelica Sv. Jelene nalazi se na vrhu brda s kojeg se pruža prelijep pogled na Zadar i njegovo zaleđe.
  • Otok Sestrunj sa svojom površinom od 15 km2 i razvedenom obalom s tri duboka zaljeva, prava je oaza mira i tišine. On spada među manje otoke zadarskog otočja. Kako je središnje položen i visinom istaknut, s njega se pruža izvanredan pogled na dio zadarskog priobalja i otočja. Zbog povoljnih dubina u okolnim kanalima i prolazima, neposredno uz otok, vode važni pomorski putevi. U naselju postoje dvije crkve, sv. Petra iz XVI st. i Gospe od Zdravlja iz XVII st.

Skip to content