Svečano obilježen Dan Općine Preko

Svečano obilježen Dan Općine Preko

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja, u velikoj dvorani POU Dom na žalu u srijedu je obilježen Dan Općine Preko i blagdan nebeskog zaštitnika svetog Mihovila. Općina Preko utemeljena je u proljeće 1993. godine.

Općinski načelnik Općine Preko Jure Brižić, pozdravio je svečarski skup kojem su nazočili izaslanik Predsjednika Vlade RH Božidar Longin i Župan Zadarske županije, saborski zastupnik Davor Lončar, ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola, Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, načelnici općina, gosti iz Devinske Nove Vesi iz Slovačke, općinski vijećnici, direktori turističkih zajednica, obrazovnih ustanova, predstavnici udruga i sportskih klubova.

U pozdravnom obraćanju nazočnima Općinski načelnik Jure Brižić analizirao je  protekle dvije godine  mandata na čelu, jedne od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Osvrnuo se na kvalitetan rad koji je rezultirao time da je Općina dosad „povukla“ oko 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz nacionalnih i europskih fondova, za ostvarenjem brojnih projekata  koji doprinose razvoju svih područja života u svim mjestima Općine Preko.

-Iznimnim zalaganjem svih mojih suradnika, zajedničkom vizijom napretka i efikasnim rješavanjem problema stvorili smo povoljnu klimu za sve investitore koji ulažu na području naše općine jer sigurnost ulaganja jamči mnoge privatne i javne projekte, što doprinosi kako razvoju otoka tako i novom zapošljavanju, a u konačnici ti rezultati trebali bi se odraziti i na pozitivnu demografsku sliku.

Vjerujte, nema veće radosti i zadovoljstva od činjenice da smo od 2018. do danas ukupno podijelili 54 porodiljne naknade u iznosu od 340.000,00 kuna. Posebno bih naglasio da svim tim mladim ljudima treba čestitati jer su odlučili svoju obitelj zasnovati na našem otoku. Iako možda nemaju uvjete kao negdje drugdje u inozemstvu, oni su se odlučili za otok, za budućnost svoje djece na djedovini, bez obzira na sve izazove s kojima će se susresti tijekom života, ustvrdio je Brižić te dodao kako, nažalost, pojedini mediji stvaraju sliku da je trava puno zelenija negdje drugdje, što nije u potpunosti točno.

-Može se i u Hrvatskoj uspjeti ako ste kvalitetni, trudite se te time prihvatite ovakav standard normalnog života. Ugodno okuženje, obitelj, vrijednosti, osjećaj sigurnosti, zdrav okoliš samo su neke od prednosti života na našem otoku ali i u cijeloj državi. Upravo smo mi u našoj općini svjedoci da samo zajedničkim snagama, kvalitetnom suradnjom i kvalitetno pripremljenim projektima možemo postići uspjeh i realizirati sve planirane projekte, poručio je načelnik Jure Brižić.

O uspjesima Općine Preko govorio je i Božidar Longin, zadarski župan i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, navodeći da je riječ o lokalnoj samoupravi koja osluškuje potrebe svojih stanovnika, ali i kvalitetno surađuje sa Zadarskom županijom na ostvarenju svojih razvojnih projekata.

– Zadovoljstvo je doći u jednu ovakvu općinu, koja, slobodno mogu reći – funkcionira odlično. Pregršt je dobrih projekata i uspješnih priča što životne uvjete za ovdašnje stanovnike čini sve boljima, a živote ugodnijima i sretnijima. Veseli me što smo danas službeno otvorili nekoliko infrastrukturnih projekata, koje su financirale i naše, županijske ustanove.

Županijska uprava za ceste uložila oko 1,7 milijuna kuna u proširenje i asfaltiranje lokalne ceste u mjestu Ugljan, a naša Županijska lučka uprava uložila je 1,4 milijuna kuna u sanacija pristana u luci Lukoran. Uz to, Županijska lučka uprava uložila je gotovo dva milijuna kuna u sanaciju trajektnog pristaništa u lukama Ošljak i Preko te sanaciju luka u Mulinama i Poljani. Županija, u skladu sa svojim ovlastima, skrbi o školstvu i zdravstvu. Samo u posljednje dvije godine, u rad ovdašnje škole uložili smo prekoviše od četiri milijuna kuna. Ove godine, uz sufinanciranje općine, saniramo područnu školu u Lukoranu, koju smo također danas posjetili, a kada govorimo o našim najmlađima, moram istaknuti da smo financijski pomogli rekonstrukciju preškog Dječjeg vrtića Lastavica koji od prije nekoliko mjeseci ima i jaslice. Ključ svakoga uspjeha je – čovjek. Naša misija je, stoga, ulagati u čovjeka, prije svega u mlade ljude, jer je budućnost ove općine, naše županije i naše Hrvatske upravo na njima, kazao je župan Longin te istaknuo da su samo snažna Općina Preko i snažna Zadarska županija jamstvo razvoja i napretka ovoga kraja!

Godišnja priznanja dodijeljena su udrugama i pojedincima. Udruga žena Sv. Fume, Sutomišćica dobila je priznaje za doprinos u razvoju kulture i tradicije, kao i KUD Sv. Ante iz Lukorana. Udruga Pojonsko srce iz Poljane za doprinos u razvoju sporta, a Živko Vidaković iz Ugljana  za doprinos u razvoju turizma. Kazališna glumica Milena Dundov  za izuzetan doprinos u razvoju kulture i promicanje otočne baštine, a  posthumno Nikola Smud iz Preka za humanitarni rad i doprinos u razvoju Općine Preko. Krunoslav Mašina iz Preka, za promicanje domoljublja i doprinos u stvaranju slobodne, demokratske i pravedne države Hrvatske.

Skip to content