Radionica projekta Pegasus održana u Općini Preko

Radionica projekta Pegasus održana u Općini Preko

Projekt Pegasus koji se financira kroz Program Interreg MED, vrijedan je bespovratnih 160.000 Eura koje je dobila Općina Preko, i  provodi se treću godinu zaredom.  Općina Preko će projekt  Pegasus predstavit na Europskom energetskom tjednu u Bruxellesu od 17. do 28. lipnja ove godine.

Općina Preko jedan je devet partnera u projektu Pegasus i proteklih je dana bila domaćin radionice za predstavnike općina Kali, Kukljica, Pašman i Tkon.

Cilj projekta Pegasus je promocija korištenja mikromreža koji upotrebljavaju obnovljive izvore energije za proizvodnju električne ili toplinske energije. Za Općinu Preko, izrađen je model prema kojemu će se sunčana elektrana od 10 kWp postaviti na krov zgrade nekadašnje uljare u Preku te isporučivati potrebnu električnu energiju za susjednu zgradu POU „Dom na žalu“. Projektom Pegasus Općina Preko ostvariti će  ekonomske, ekološke i socijalne dobrobiti. S ekonomske osnove  godišnji troškovi električne energije Doma na žalu bit će 100 posto pokriveni, s ekološke smanjiti će se emisija plina CO2. Sa socijalne osnove tim u vezi na gradnji sunčane elektrane i kasnijeg održavanja postrojenja raditi će domaće tvrtke.

Skip to content