Premijera dokumentarno–igranog filma “Žrvanj života”

Premijera dokumentarno–igranog filma “Žrvanj života”

Premijera  dokumentarno-igranog filma  „Žrvanj života“, održana je u velikoj dvorani „Pučkog otvorenog učilištu „Dom na žalu u Preku,  Snimanje filma potakla je Udruga žena „Luzor“ iz Preka, u svrhu trajnog čuvanja nekašnjeg načina života u Preku.

-Većina štorija o nekadašnjem načinu života u Preku, dosad je živjela u usmenoj predaji, a sada, zahvaljujući entuzijazmu nekolicine pojedinaca, ostati će trajno zabilježene. Scenarij filma nastao je  po zapisima i sjećanjima koje su, po molbi tadašnjeg Zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka, 1968./69. godine skupljale dvije mlade djevojke Jelica Peranić Baćova i Verica Gregov Vukova. Tekst datira od prije  50 godina, a sjećanja na život najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci. Dramatizaciju i režiju potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov, a snimateljski dio odradili su Dinko Denona, Boris Zupčić i Kruno Matošević.

Priče obrađene u filmu dokument su proteklog vremena, a neke su čak starije od dva stoljeća, i uistinu su dio našeg otočnog identiteta, tradicije i kulture  Preka. U želji da to sačuvamo od zaborava, najprije smo postavili kazališnu predstavu, a sada, evo, i snimili film.  Moja suradnja s Prečanima i Prekom traje već 28 godina. Obrađivali smo različite teme i sadržaje, uvijek sa željom da ostavimo neki povijesni trag. Mislim da je ovo završetak te vrste priče! Cijela ekipa bila je odlična, bili su strpljivi jer je ovo za njih bilo nešto novo. Govorili smo o povijesti Preka, ali došlo je vrijeme, pogotovo kad u filmu vidimo ovu mladost, da se okrenemo budućnosti. Došlo je njihovo vrijeme, vrijeme vrlo teško i karizmatično. Vrijeme u kojemu mladi mogu nešto reći i ja sam zato da odsad pustimo mlade da govore o sebi i o Preku, kazala je redateljica Milena Dundov nakon premijere.

U snimanju filma sudjelovalo je oko 60-ak Prečana svih generacija, od vrtićke djece, osnovnoškolaca do već pre kaljenih glumačkih seniora koji godinama uspješno nose dramske projekte KUD-a Preko i Udruge žena Luzor, poput Martine Pedišić, Ankice Stipanov, Danice Števanja, Josipe Jerolimov, Josipa Mašine, Gorana Košte Tonka Gregova i Luke Košte.

Svim sudionicima u filmu, organizatorima, redateljici, u ime Općine Preko zahvalio se načelnik Jure Brižić te dodao kako je film „Žirvanj života“ priča o Preku koja ostaje za vječnost.

Realizaciju cijelog projekta pomogli su Općina Preko, više obitelji iz Preka, obitelji prečane koji žive izvan svoje Domovine, brojni donatori s otoka i iz Zadra. Film će se moći kupiti u Udruzi žena Luzor po cijeni od 70 kuna, a sljedeća projekcija bit će u kolovozu, vjerojatno na otvorenom kako bi ga moglo vidjeti što više ljudi.

Skip to content