Općina Preko potpisala Ugovor vrijedan 600 000 kuna

Općina Preko potpisala Ugovor vrijedan 600 000 kuna

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavnici otočnih općina i gradova u srijedu potpisali 39 ugovora za razvoj otoka ukupne vrijednosti 17,4 milijuna kuna.

Ugovori se odnose na gradnju, rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i turističke infrastrukture te na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.Novac je dodijeljen na natječaju za dostavu prijedloga projekata razvoja otoka, a financiran je iz državnog proračuna sukladno Zakonu o otocima.

– Općina Preko je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za rekonstrukcija Dječjeg vrtića Lastavica  u Preku dobila 600.000 kuna. Veliki projekt obnove vrtića Općina Preko ovog je proljeća prijavila na javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, te dobila i nepovratnih 712.483 kuna. Radovi će obuhvatiti nadogradnju dijela u kojemu će biti osiguran smještaj djece u jaslicama, obnovit će se i postojeće prostorije, uvesti podno grijanje, sagraditi zasebna kotlovnica, nova kuhinja, sanitarni čvorovi, fasade.  Mališani će sljedeću pedagošku godinu dočekati u obnovljenom vrtiću te će s radom započeti i prva jaslička grupa. Do tada će djeca i dalje biti raspoređena u područne odjele, rekao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

– Ovaj program za mene ima jako važnu ulogu pri provedbi otočne politike, jer kombinirajući nacionalna sredstva s ostalim mogućnostima financiranja značajno pomažemo jedinicama lokalne i regionalne samouprave te doprinosimo gradnji temeljne otočne infrastrukture, a time i ukupnom razvoju otoka, naglasila je Žalac.

Podsjetila je da je 29. prosinca prošle godine na snagu stupio novi Zakon o otocima, u njemu je najvažnija razvojna politika kroz provedbu programa, konkretnih mjera, projekata i aktivnosti, a upravo danas potpisani ugovori pomoći će da se u svakome mjestu “stvari još brže i bolje razvijaju”.

Skip to content