Osnovana radna podskupina Pametni otoci

Osnovana radna podskupina Pametni otoci

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osnovalo je radnu podskupinu za pametne otoke u svrhu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

Prvi sastanak održan u četvrtak, u Zagrebu, a raspravljalo se o strateškom i zakonodavnom okviru za razvoj pametnih otoka te o praktičnim svjetskim primjerima razvoja pametnih otoka.

Radna podskupina sastavljena je od 54-tvero predstavnika iz ministarstava, fondova, Agencije za obalni linijski pomorski promet te županija  jadranskih županija i otočnih jedinica lokalne samouprave.

U radnoj podskupini za pametne otoke iz Zadarske županije  su Daniel Segarić i Krešimir Laštro, Jure Brižić, načelnik Općine Preko kao predstavnik otoka Zadarskog arhipelaga, Denis Barić  predsjednik Otočnog sabora  i Marica Babić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Osnivanje radne podskupine Pametni otoci temeljila se na  Europskoj komisiji Pametni gradovi i zajednice,  koja uključuje male europske otoke s održivim gospodarskim razvojem u svrhu bolje kvalitete života na otocima.

U ožujku 2017. godine u Bruxellesu više od 200-stotine europskih otočnih zajednica potpisalo je Deklaracija o pametnim otocima, iz naše države potpisnice su općine Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali, Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo, te Grad Zadar za otoke Iž, Ravu, Molat, Ist, Silbu, Premudu i Olib i gradovi Krk i Korčula.

 

Skip to content