Na brdu Mala glava izgrađen antenski stup visok 84. metra.

Na brdu Mala glava izgrađen antenski stup visok 84. metra.

Ovih dana na brdu mala Glava ponad Preka podignut je antenski stup visok 84 metra, i to kažu investitori „Odašiljači i veze“ d.o.o. iz Zagreba, prije zadanog roka.

Načelnik općine Preko Jure Brižić obišao je gradilište sa članom uprave i direktorom Odašiljača i veza Matom Boticom, izvođačima radova iz Dalekovoda, Diklo gradnje i Odašiljača i veza.

– Radovi ovog velebnog zdanja, možemo to slobodno reći, napreduju sukladno planiranoj dinamici, stup je isporučen čak i prije roka. Ostaju još završni radovi, a i oni će se odvijati prema planu. Zgrada pogonskog objekta također se dovršava u zadanim rokovima iako radnicima vrijeme u protekla dva mjeseca nije išlo na ruku. Prema ovome što smo sada vidjeli, planirani rok puštanja ovog strateškog objekta Odašiljača i veza, koji će, vjerujem, značiti puno i za lokalnu zajednicu, u rad 15. svibnja sljedeće godine nije ugrožen, izjavio je prvi čovjek Odašiljača i veza.

Novi objekt na Maloj Glavi, čija je procijenjena vrijednost dvadeset milijuna kuna, sastojat će se od antenskog stupa visine 84 metara te pogonskog objekta veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme, trafostanice, a uređeno je i 400 metara pristupnog puta i parcele. Radovi su pokrenuti u ožujku, a projekt u cijelosti financiraju Odašiljači i veze.

 

Nakon preseljenja odašiljača iz Tvrđave sv. Mihovila na novu lokaciju na Maloj Glavi, Općina Preko planira započeti uređenje mletačke tvrđave u suradnji s Ministarstvom kulture.  Ove jeseni prijavili ssmo projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna koji se odnosi na arheološka istraživanja u sklopu tvrđave. Po njihovom završetku  idemo korak dalje, apliciranje projekta na neki od europskih fondova preko Ministarstva kulture, najavio je  prvi čovjek Općine Preko, čestitavši investitorima i izvođačima radova na zahtjevnom poslu izgradnje novog antenskog stupa na maloj Glavi.

– Od našeg posljednjeg posjeta gradilištu prije dva mjeseca podignuta su 63 metra antenskog stupa, a čuli smo danas i da je u stup “ugrađeno” oko 170 tona željeza. Svaka čast svim inženjerima i izvođačima, osobito ako se uzme u obzir loše vrijeme i problemi s dopremanjem goleme dizalice na Malu Glavu jer smo morali dodatno širiti postojeće putove od Preka prema Maloj Glavi, dodao je Brižić.

 

Skip to content