Posjet slovačkih vatrogasaca Općini Preko

Općinski načelnik Jure Brižić utorak je u  vijećnici Općine Preko priredio je primanje za članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz grada Devinska Nova Ves iz Slovačke. Poželjevši dobrodošlicu slovačkim vatrogascima, Načelnik je istaknuo da je i suradnja dvaju Dobrovoljnih vatrogasnih društva, poželjan način povezivanja dvije zemlje Srednje Europe.

Predsjednik DVD-a Preko Branko Kolega upoznao je slovačke kolege  o strukturnom načinu  funkcioniranju vatrogastva na području općine Preko, predstaviši svoje suradnike. Zapovjednik DVD-a Preko Bože Ivanov, izrazio je zadovoljstvo sa susretom u kojem će razmijeniti iskustava u radu i organizaciji, a uslijediti će dogovor o uzvratni posjet te vjerojatno i bratimljenje Preka i Devinske Nove Vesi.

Grad Devinska Nova Ves nedaleko je od  Bratislave, s više od 18.000 stanovnika, a zanimljivost je da na u dijelu  Slovačke  živi najveća zajednica Hrvata u Slovačkoj. Devinska Nova Ves poznata je po odražavanju  Festivala hrvatske kulture.

– Građani Slovačke postaju i naši sumještani jer mnogi su na našem otoku kupili kuće i apartmane, posebno na području mjesta Ugljan. Ideja o povezivanju naših dvaju vatrogasnih društava došla je upravo od jedne gospođe iz Slovačke koja već desetak godina ljetuje na našem otoku, a ja sam uvjeren da suradnja neće stati samo na razmjeni vatrogasnih iskustava, nego da ćemo s gradom Devinska Nova Ves produbiti odnose i na drugim područjima, dodao je načelnik Brižić.

Na tečnom hrvatskom jeziku Darko Krajčir, tajnik slovačkoga vatrogasnog društva, zahvalio je na gostoprimstvu i sa svojim članovima zapjevao hrvatsku himnu “Lijepa naša, domovino”.

Skip to content