Ugljan dobio prvu besplatnu punionicu za električna vozila

Ugljan dobio prvu besplatnu punionicu za električna vozila

SUTOMIŠĆICA – Nakon Zadra i Biograda, otok Ugljan treća je destinacija u Zadarskoj županiji u kojoj je postavljena besplatna punionica za električna vozila.
Punionicu Hrvatskog Telekoma, snage 44 kW, partnerski su u Olive Island Marini u Sutomišćici postavili Općina Preko i vlasnici marine, tvrtka Marina Signum d.d., među čijim je gostima sve više vlasnika automobila na električnu energiju.
Općina Preko javila se još 2015. godine na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost koji je u projektu vrijednom 66.596 kuna participirao sa 40.000 kuna. Sutomišćicu smo odabrali zato što marina preko solarnih ćelija proizvodi struju i jedino smo ovdje bez dodatnih ulaganja mogli postaviti punionicu jačine 44 kW, kazao je u petak na simboličnom otvorenju punionice Endi Ćuća, koji je uime Općine Preko koordinirao cijeli projekt.
Postavljanjem besplatne punionice za električna vozila dodatno je obogaćena ponuda u Olive Island Marini, ali i na cijelome otoku koji posljednjih godina bilježi znatan porast broja turista. Za pola sata, baterija automobila napuni se 80 posto, a to je dovoljno za 160 km vožnje.
Za korištenje punionice u Sutomišćici potrebna je prethodna najava, a vlasnicima električnih automobila HT je omogućio internetsku pretragu slobodnih punionica preko mobilnih uređaja na adresi puni.hr. Uz posebnu karticu RFID za aktiviranje, punionice HT-a moguće je aktivirati i SMS-porukom, kao i posebnom aplikacijom.

Punionica na Ugljanu zasad je jedina na zadarskim otocima, a u posljednje dvije godine slične punionice otvorene su na otocima Krku, Cresu, Lošinju, Novalji na Pagu i Mljetu.
Inače, europskim cestama vozi već pola milijuna električnih automobila i hibrida. Svako treće novoregistrirano vozilo u Norveškoj je električno ili hibridno, dok je lani takvo bilo svako četvrto. Hrvatska je statitstika ipak malo drukčija, u prva tri mjeseca ove godine prodana su samo dva električna automobila, ali zato imamo više od 130 punionica i ukupno oko 750 električnih automobila.

Skip to content