Francuski veleposlanik Philippe Meunier posjetio Općinu Preko

Francuski veleposlanik Philippe Meunier posjetio Općinu Preko

PREKO – Veleposlanik Republike Francuske Philippe Meunier, u pratnji supruge Corinne Meunier, također veleposlanice s kojom će se na veleposlaničkoj dužnosti u Republici Hrvatskoj izmjenjivati svakih šest mjeseci, posjetio je Općinu Preko. Bio je to i prvi posjet jednome hrvatskom otoku otkako su na dužnosti u našoj zemlji.
Na poziv Jeana Rochea, vlasnika i direktora francusko-ukrajinske tvrtke Beten International, prisustvovao je potpisivanju protokola suradnje između Općine Preko i Betena koja će se ponajprije odnositi na uključivanje male općine u Program LIFE, čija je svrha zaštita okoliša i očuvanje prirode.
Ono što nas je okupilo je prije svega ljubav prema maslini. To tisućljetno stablo je poveznica cijeloga Mediterana, a ono je i zaštitni znak otoka i Nacionalnog parka Porquerolles, čija je delegacija također s nama u Preku. Ovo je prvi susret francuske i hrvatske ekipe koje će zajedno razvijati projekte vezane uz maslinu i maslinarstvo. Naša najveća želja je da se Program LIFE uspije konkretizirati jer ovo su tek radni sastanci, a u konačnici on bi trebao obnoviti maslinike i utjecati na ekonomsku i socijalno-društvenu kvalitetu života, istaknuo je Jean Roche, koji je nedavno kupio kuću u Preku i toliko se zaljubio u otok da sve više vremena provodi na njemu.

Ta ljubav, kako je naglasio, potaknula je u njemu želju za suradnjom i zbližavanjem Općine Preko s mediteranskim otokom Porquerolles u francuskoj regiji Alpes-Côte d’Azur pa je na sastanku s općinskim čelnicima najavljeno i potpisivanje povelje prijateljstva koja bi još više učvrstila dva maslinarska otoka.
Govoreći o stoljetnim odnosima između Francuske i Hrvatske, veleposlanik Philippe Meunier kazao je kako je bliskost dviju zemalja izrazito vezana za mediteransku pripadnost.
Naše su zemlje bliske i po povijesti i po izazovima s kojima smo danas svi suočeni. Maslina je simbol Mediterana i mira, pred nama su izazovi održivog razvoja, a u tome je razvoj poljoprivrede itekako važan. Zainteresirani smo za cjelokupnu problematiku koja se odnosi na male otoke, bitan nam je aspekt turizma i morate znati da je samo prošle godine vašu zemlju posjetilo 500.000 Francuza. Prvenstveno vjerujemo u održivi turizam koji je povezan s održivim ekonomskim djelatnostima. Željeli bismo ostvariti razmjenu vaših i naših stručnjaka na području maslinarstva kako bi se sačuvale i zaštitile prirodne stečevine i baština. Naše su zemlje članice EU, a to nam stavlja na raspolaganje određena financijska sredstva, dodao je veleposlanik Meunier.

Kako bi dobili što bolji uvid u nastojanja da se maslinarstvo na otoku Ugljanu i sačuva i razvije, domaćini iz Općine Preko odveli su goste iz Francuske do lokaliteta antičkog kompleksa za preradu maslina u Mulinama, jedinstvenog primjera takvog pogona u cijelom Sredozemlju, a potom i do matičnjaka autohtonih sorti maslina u Ugljanu u kojemu je posađeno 60 stabala maslina. Ante Župan, voditelj Odjela EU fondova, i načelnik Općine Preko Karlo Novoselić predstavili su projekt Avantura otok, koji je utemeljen na održivom turizmu, promovira unutrašnjost otoka i valorizira antičke maslinike.

Kao predstavnik Zadarske županije, koja je godinama podupirala projekt genetske identifikacije autohtonih sorti maslina i otvaranje matičnjaka, delegaciju iz Francuske pozdravio je Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu.
Program LIFE objavio je prošli tjedan natječaj za prijavu LIFE projektnih prijedloga za 2017. godinu s proračunom koji iznosi više od 373 milijuna eura, od čega je 290 milijuna eura predviđeno za potprogram Okoliš, a 82 milijuna eura za potprogram Klimatske aktivnosti.
Općina Preko javit će se na natječaj, koji je otvoren do sredine rujna, i to upravo s projektom o kojemu je bilo govora na sastanku s francuskom delegacijom, a odnosi se na zaštitu autohtonih sorti maslina i novootvoreni matičnjak. Partner u projektu bit će francuska tvrtka Beten International.

 

Skip to content