Ugljan

Ugljan

Ugljan je prostorno najveće naselje u Općini Preko. Udaljen je 11 kilometara od Preka, ima 1316 stanovnika koji se pretežito bave poljodjelstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i turizmom.

Mjesto Ugljan je prostorno najveće mjesto na otoku s dugogodišnjom turističkom tradicijom. Sa svojih devet zaseoka (Čeprljanda, Lučino Selo, Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština i Varoš) smjestio se na sjeverozapadnome dijelu otoka. Spomenici iz doba rane antike sačuvani su u Mulinama: Villa Rustica, kasno antički mauzolej, ostaci starokrščanske bazilike te Antički tijesak – monumentalni gospodarski objekt iz I. st. za preradu ulja, svjedoče o ranom boravku čovjeka na ovom prostoru.

Na rtu, koji sa sjeverne strane zatvara luku, smješten je stari franjevački samostan iz 15. stoljeća s jednobrodnom gotičkom crkvom iz 1447. godine. U klaustru su uzidani zanimljivi romanički kapiteli. U selu je više ljetnikovaca zadarskih plemićkih obitelji. Uz uvalu Batalaža otkriveni su ostaci rimske vile. Jugoistočno od sela, na uzvisini Kuran, ostaci pretpovijesne gradine.

Kupače će oduševiti lijepe pješčane plaže, od kojih su najljepše one u uvali Ćinta, Mostir i Luka u Mulinama. U Ugljanu ima nekoliko restauracija u kojima se nude domaći specijaliteti.

Naselje nije kompaktno jer ga duboka uvala Soline, oko koje je smješteno, razdvaja na dva dijela, a blizina državne ceste D110 koja prolazi gotovo uza samu uvalu ne dopušta da se naselje uspješno spoji i poveže u jednu cjelinu.

ceprljanda

Skip to content