Lukoran

Lukoran

Lukoran je naselje u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Ugljana. Smješten je uza središnje plodno polje i slikovite uvale.
Uvala – luka Lukoran, posebno vrlo dobra operativna obala, zaštićeni su od većine vjetrova, osim onih iz zapadnog kvadranta, tramontana i jači zmorac (maestral).

Jedno je od najslikovitijih mjesta na otoku Ugljanu. Nalazi se između Sutomišćice i Ugljana. Plaže su okružene stoljetnom borovom šumom. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Spominje se 1075. u srednjem vijeku kao posjed zadarskih benediktinaca. Crkva sv. Lovre s romaničkim obilježjima podignuta je 1877. godine, a preuzela je istog titulara napuštene crkve na groblju. Nova crkva podignuta je iz temelja, pa u njoj nema tragova ranijih razdoblja, jedino su oltari prenijeti iz stare crkve. Ispod Zmorašnjeg Lukorana su ostaci gotičke crkvice i zgrade; po predaji sagradili su ih egipatski monasi u 14. stoljeću.

Lukoran se sastoji od sljedećih zaselaka: Mali Lukoran, Turkija, Zmorac, Primorje, Punta, Rančićevi-Sikirićevi.

Lukoran je pun uvala i plaža s borovim šumama. Više ladanjskih kuća zadarskih plemićkih obitelji od kojih je najpoznatiji ljetnikovac obitelji de Ponte iz 17. stoljeća.

U Malom Lukoranu je prema predaji pjesnik Petar Preradović, očaran izlaskom sunca na otoku, ispjevao poznatu hrvatsku budnicu “Zora puca”.

malilukoran825

Skip to content