Ošljak, Rivanj i Sestrunj

Ošljak, Rivanj i Sestrunj

Uz otok Ugljan, Općinu Preko čine još tri naseljena otoka naše općine – Ošljak, Rivanj i Sestrunj. Otok Ošljak najmanji je stalno naseljeni otok na Jadranu.

  • Otok Ošljak s površinom od 0,34 km2 i najvišim vrhom od 89 metara najmanji je stalno naseljeni otok na Jadranu. Udaljen samo pola nautičke milje od Preka primjer je tradicionalne mediteranske arhitekture u kojem se nalazi stara ribarska lučica s crkvicom Sv. Marije iz VI. stoljeća. Pješačka staza oko otoka duga je 2 km, a prolazi uz svjetionik i ostatke nekadašnjih vjetrenjača iz XVI. Stoljeća. Na otoku je u najvećoj mjeri zastupljeno obiteljsko prezime Valčić. Godine 1985. ovaj otočić proglašen je park šumom.
  • osljak1

 

 

 

 

  • Otok Rivanj ima površinu 4,4 km2. Ovaj mali otok pomoraca s istoimenim naseljem u unutrašnjosti otoka, obrastao je makijom. Smješten je između susjednih otoka Ugljana i Sestrunja s kojim stoljećima dijeli i župnu crkvu. Sjeverozapadno od Rivnja nalaze se i otočići Tri sestrice sa svjetionikom, a sjeveroistočno je otočić Jidula. Prema predaji, sadašnje naselje osnovali su početkom XVI. stoljeća, doseljenici s otoka Ugljana. Na otoku se nalaze samo dva obiteljska prezimena Radulić i Fatović. Mala kapelica Sv. Jelene nalazi se na vrhu brda s kojeg se pruža prelijep pogled na Zadar i njegovo zaleđe.
  • rivanj 2

 

 

 

 

 

 

  • Otok Sestrunj sa svojom površinom od 15 km2 i razvedenom obalom s tri duboka zaljeva, prava je oaza mira i tišine. On spada među manje otoke zadarskog otočja. Kako je središnje položen i visinom istaknut, s njega se pruža izvanredan pogled na dio zadarskog priobalja i otočja. Zbog povoljnih dubina u okolnim kanalima i prolazima, neposredno uz otok, vode važni pomorski putevi. U naselju postoje dvije crkve, sv. Petra iz XVI st. i Gospe od Zdravlja iz XVI. stoljeća.
  • sestrunj-kablin3

Skip to content