Festival Maslina u Zagrebu donio radost maslinarima iz Općine Preko

Festival Maslina u Zagrebu donio radost maslinarima iz Općine Preko

Maslinari s područja Općine Preko na 5. Međunarodnom Festivalu maslina u Zagrebu za svoje izvrsno ulje dobili su dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Festival se održavao 22. I 23. Velječa u hotelu Westin.  Za svoja vrhunska ekstradjevičanska ulja zlatom su nagrađeni Snježana Strihić (91,5 bodova) i Vojko Škopić (90), srebrom Nikša Ivanac (88) i Denis Šljaka (85), a uz srebrnu, Nikša Ivanac (83,5) okitio se i broncom.

Četvrtu godinu zaredom izlagač na Festivalu maslina u Zagrebu sudjelovala je Općina Preko, koja je na velikom štandu predstavila turističku ponudu svih mjesta od Preka do Ugljana, svoje nagrađene maslinare, ali i vrijedne obrtnike, udruge i OPG-ove, vlasnike prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod.

-Događanja poput ovoga, gdje se spajaju maslinarstvo, gastronomija, enologija, kreativni zanati i turizam, najbolja su mjesta za predstavljanje svih naših potencijala. Zagrepčani su naši vjerni i dragi gosti ne samo u špici sezone, redovito dolaze cijele godine i zato je iznimno važno da kao izlagači sudjelujemo na Festivalu maslina u Zagrebu, manifestaciji koja svake godine privlači sve više maslinara, uljara, izlagača i posjetitelja, smatra Ivan Košta, direktor Turističke zajednice Općine Preko.

Uz Općinu Preko, sa zadarskih otoka kao izlagači na Festivalu maslina u Zagrebu sudjelovali su OPG Matulić iz Pašmana i OPG Žampera iz Žmana te bračni par Morović iz Žmana, čije je ulje osvojilo svjetsku šampionsku titulu na natjecanju u Milanu. Predavač na panelu i okruglom stolu sudjelovao je Šime Marcelić sa  Zadarskog sveučilišta i maslinar iz Preka Mladen Lucin.

Festival je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je naglasila kako je potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj još uvijek ispod prosjeka Europske unije. Dok Hrvati godišnje u prosjeku troše tek 1,5 litru maslinova ulja, u Grčkoj je potrošnja oko 20 litara godišnje, 11 litara u Španjolskoj i Italiji te 8,2 litre u Portugalu.

Ove godine na ocjenjivanje je prijavljeno 102 monosortnih ulja, 114 višesortnih, a 26 ulja su iz eko-
uzgoja. Maslinari iz Hrvatske predali su 199 ulja, iz Slovenije deset, a iz Bosne i Hercegovine osam. Svi ovi podaci govore nam da Festival maslina u Zagrebu raste i sve više poprima međunarodni karakter, ali i da se broj ekoloških ulja povećava, komentirala je uime organizatora, Zagrebačkog maslinarskog instituta, Božica Kliman.

Kemijsku analizu i senzorsko ocjenjivanje provela je Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra, koja je za najbolje monosortno maslinovo ulje nagradila OPG (Elena) Lupić iz Bala za sortu rožinjola, a šampion višesortnog maslinovog ulja je Đani Lubiana iz Poreča.

 

Skip to content