Jadrolinija kupuje nove trajekte, jedan dolazi na liniju Gaženica – Preko

Jadrolinija kupuje nove trajekte, jedan dolazi na liniju Gaženica – Preko

Predsjednik Uprave brodarskog poduzeća „Jadrolinije“ d.d. iz Rijeke  David Sopta boravio je u Preku, a sklopu jednodnevnog službenog posjeta Zadarskoj županiji, na poziv župana Božidara Longina i načelnika Općine Preko Jure Brižića,  Posjet je nastavak od ranije početih razgovora u Rijeci između Uprave „Jadrolinije“  d.d. i načelnika Općine Preko Jure Brižića u povodu iskazanog nezadovoljstvo trajekata koji prometuju na  liniji Gaženica – Ošljak – Preko.

U obilasku trajekte luke Preko, David Sopta, kazao je kako je Jadrolinija na natječaju Agencije za obalni linijski pomorski promet za trajektnu liniju Gaženica – Ošljak – Preko prošla s trajektima „Jadran“  i „Sis“ .

– Mi smo na natječaju ispunili sve zahtjeve agencije upravo s ta dva broda. Naravno da Jadrolinija radi na razvoju i obnovi svoje flote i cilj nam je u budućnosti stariji trajekt „Sis“  zamijeniti boljim, bržim i kvalitetnijim brodom, koji će biti ili poput trajekta „Jadran“  ili još bolji. Sve u interesu stanovnika Preka, odnosno otoka Ugljana i Pašmana, ali ove sezone zamjena nekim drugim brodom iz postojeće flote, odnosno dolazak novog broda, jednostavno nije moguć, ustvrdio je Sopta.

Naglasio je kako se intenzivno radi na tome, stručne službe u Jadroliniji analiziraju tržište rabljenih brodova i vrlo brzo će se, uz suglasnost Nadzornog odbora i vlasnika, krenuti u nabavu tih brodova tako da postoji mogućnost da do sljedeće sezone na liniju Gaženica – Ošljak – Preko stigne novi brod kao zamjena za Sis. Dodao je i kako brod Dora, koji plovi između Zadra i Preka, sutra izlazi iz remonta pa će i na toj liniji usluga biti kvalitetnija.

– Uza sve primjedbe putnika, želim naglasiti da je Jadrolinija prije svega društveno odgovorna tvrtka i kada putnici i vozila ostanu neukrcani u Gaženici ili Preku, mi u najbržem mogućem roku pošaljemo, mimo plovidbenog reda, novi trajekt, napomenuo je predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

Načelnik općine Preko Jure Brižić, prije dva mjeseca počeo je borbu za novi, odnosno kvalitetniji trajekt, istaknuo je  da je zadovoljan razvojem situacije i očekuje povoljne i pozitivne rezultate pregovora. Drago nam je da je nakon sastanka u Rijeci gospodin Sopta održao obećanje i posjetio nas sa suradnicima na terenu, što je pokazatelj da su nas ozbiljno shvatili, da su i svjesni problema s kojim se suočavamo te da su pokazali volju za njegovim rješavanjem. U razgovoru s Upravom dobili smo informaciju da je Jadrolinija u postupku nabave novih trajekata te da će iduću sezonu na našoj liniji umjesto trajekata Sis i Vladimir Nazor ploviti brod poput Jadrana ili još bolji, kako je i sam naveo gospodin Sopta. Još jednom pokazali smo razumijevanje za probleme Jadrolinije i poteškoće s kojima se susreće Uprava s obzirom na to da je nabava novih brodova postupak koji traje i koji zahtijeva provedbu javne nabave te smo zadovoljni da se naša upornost ipak isplatila i da ćemo u konačnici dobiti jedno kvalitetno i dugoročno rješenje, odnosno trajekt koji će svojim kapacitetima i kvalitetom zadovoljiti potrebe ove linije i dovesti je na razinu koju ona svojim prometom i potrebama i zaslužuje, smatra Brižić.

Jer, cilj nam je, smatra općinski načelnik, da se ova naša linija vrednuje onoliko koliko ustvari i vrijedi i da budemo prepoznati kao kvalitetan partner a sve kako bi naši otočani, a i brojni turisti i posjetitelji, imali bolju uslugu.

– Razvoj pomorske povezanosti znači napredak i razvoj otočnog gospodarstva, turizma i svih sfera života i drago nam je da smo ovim našim postupcima doprinijeli pozitivnim pomacima budućeg napretka i razvoja kako Općine Preko tako i cijeloga otoka Ugljana i Pašmana, napominje Brižić.

 

 

Skip to content