Jaslice novi sadržaj preuređenom vrtiću Lastavica u Preku

Jaslice novi sadržaj preuređenom vrtiću Lastavica u Preku

U Preku je utorak otvoren novouređena zgrada Dječjeg vrtića „Lastavica“ u Preku, s  jaslicama, novim sadržajem koji se dugo očekivao. Uređenje i nadogradnja zgrade Dječjeg vrtića Lastavica obuhvatila je dio za jaslice, nadogradnju postojeće zgrade za kvalitetniji boravak ostale djece, ugradnju novog sustava grijanja i hlađenja, uređenje kuhinje koja zadovoljava sve standarde i uvjete po HASAP sustavu, sanitarni čvorovi, kupljeni su novi namještaj i didaktička oprema. Zbog lošeg vremena nije završeno uređenje vanjskog igrališta, ali kako je naglasio načelnik Općine Preko Jure Brižić, i to će biti uskoro gotovo, a i za taj zahvat novac je osiguran. U jaslice već sada je upisano 12 –tero djece iz Preka, Kukljice i Pašmana.

-U preizbornj kampanji prije dvije godine obećali smo da ćemo podići porodiljne naknade za novorođenu djecu, proširiti vrtić i otvoriti jaslice, povećati naknadu za subvencioniranje udžbenika, uvesti jednosmjenski rad u osnovnoj školi te ostale projekte koji će doprinijeti boljoj demografskoj slici naše općine. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da su porodiljne naknade u Općini preko među najvećima u državi, povećali smo subvencioniranje udžbenika, sa Zadarskom županijom napravili smo dodatne učionice i škola je prije dva mjeseca prešla na jednosmjenski rad, obnovili smo vrtić i sagradili jaslice.

Taj veliki projekt financirali smo bespovratnim novcem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 600.000 kuna, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili smo bespovratnih 712.000 kuna, Zadarska županija uložila je 100.000 kuna, a ostatak, 1,100.000 kuna, osigurali smo u općinskom proračunu, istaknuo je načelnik Brižić. Zahvala ide i izvođačima radova, tvrtki Class projekt d.o.o., Zadar, djelatnicima DV Lastavica i roditeljima na strpljenju te svim županijskim službama koje su im uvijek izlazile ususret.

Zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako je demografska obnova jedan od glavnih ciljeva, svjesni toga da se samo zajedničkim snagama može preokrenuti negativan demografski trend. Župan Longin sa suradnicima posjetio je i OŠ Valentina Klarina u Preku, s nove tri učionice, izgrađene nakon poplave u rujnu 2017., a  obnovljena je školska sportska dvorana. Vrijednost radova iznosila oko 600.000 kuna, financiran od strane Zadarske županije i Općine Preko.

-Upravo s tim ciljem mi u županiji, ali i brojne naše jedinice lokalne samouprave, u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknade za novorođenčad. U prošloj smo godini tako isplatili gotovo 2,3 milijuna kuna za 1225 novorođene djece, a vesele me i pozitivni trendovi u Općini Preko. Iako nismo osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, pružamo potporu gradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata, jer je skrb o najmlađima naš prioritet, dodao je župan Longin.

Na svečanom otvaranju novoobnovljenog vrtića i jaslica uime ministrice Gabrijele Žalac bila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i državna tajnica Tajana Huzak, koja je poručila da “otvaranje vrtića znači da se zaista događaju pomaci u demografiji na našim otocima”.

-Za nas su to veliki uspjesi, i zato svaka pohvala Općini Preko, ali i Zadarskoj županiji jer zajedničkim naporima svi pripremamo dovoljno dobre projekte da se oni mogu kandidirati i za nacionalna i za europska sredstva. U ovom trenutku ministarstvo skrbi za oko 120 milijuna kuna nacionalnih sredstava iz državnog proračuna, što za 50-ak naseljenih otoka i je i nije dovoljno. Ali, bez obzira na to koliko otok bio razvijen, Uprava za otoke i Ministarstvo će se truditi da inicira i odabere dovoljno dobrih  projekata koji će se financirati ili iz proračuna ili iz EU fondova. Trenutačno se stvara takva podloga na nacionalnoj razini da ovakve, demografske projekte Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU smatra osnovnima i prioritetnima. Nadam se da ćemo se uskoro ponovno okupiti na otvaranju još većeg vrtića, poželjela je Tajana Huzak te podsjetila da je u projekte iz Zadarske županije u ovom financijskom i programskom razdoblju uloženo već 379 milijuna kuna.

Rad u novom vrtiću počet će 3. lipnja, u jaslice je upisano 12 djece iz Preka, Kukljice i Pašmana, a u vrtiću je 38 mališana. Ravnateljica DV Lastavica Đana Ćurković Jadrijev napominje da će vrtić u Preku biti otvoren cijelo ljeto.

 

Skip to content