Predavanje o Blaženom Jakovu Zadraninu u POU „Dom na žalu“

Predavanje o Blaženom Jakovu Zadraninu u POU „Dom na žalu“

Predavanje o blaženom Jakovu Zadraninu organizirano  od strane Udruge žena „Luzor iz Preka, i Udruge Jakov Zadranin iz Zadra, koju su  osnovali zadarski humanitarci Tanja i Igor Blaslov.

Blaženi Jakov rodio se u Zadru oko 1400. godine, a svi životopisci smatraju da je bio hrvatskoga roda. S dvadeset godina stupio je u Samostanu svetog Frane u Zadru kao brat pomoćnik u franjevački red. Kad je njegov provincijal krenuo na generalni kapitul franjevačkog reda u Italiju, Jakov ga je pratio. Nakon toga ostao je u franjevačkoj provinciji svetog Nikole biskupa sa sjedištem u Bariju, glavnom gradu Apulije. Djelovao je u raznim napulijskim samostanima, a oko 40 godina u gradiću Bitettu pokraj Barija, kao redovnik, kuhar, sakupljač milostinje, vrtlar, vratar i sakristan.

Neupitno da je Jakov rođen u Zadru. Pronađeni su i dokumenti da je mali Jakov kršten u crkvi Gospe od Porta, čiji se ostaci nalaze na mjestu današnje tržnice u Zadru. Godine 1433. ili 1435. Jakov je pratio provincijala na glavni kaptol u Firenci i Asiziju, nije se vratio u Zadar nego se uputio na jug i u Apuliji zadržao do kraja života. Jakov Zadranin u dokumentima je zapisan kao Ilir, Zadranin, Slaven i Dalmatinac. Umro je 27. travnja 1485. godine u samostanu u gradu Bitettu, čiji je zaštitnik, a kad je 1505. godine otvoren grob bl. Jakova Zadranina, pronađeno je njegovo neraspadnuto tijelo. Cijela Bitetta tjedan dana slavi svoga blaženika.

U dva navrata vođen je proces za beatifikaciju, 1629. bilo je pozvano 19 svjedoka, ali proces nije završen zbog iznenadne smrti suca, nadbiskupa Maserottija. Papa Klement XI. proglasio ga je 1695. blaženim, u ponovljenom procesu 17 svjedoka utemeljili su 53 čudesa koja su se dogodila njegovom zaslugom. Godine 1990. završen je dijacezanski postupak za njegovu kanonizaciju i spisi su predani Kongregaciji za proglašenje svetih u Vatikanu. Papa Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. dekret o junačkom stupnju kršćanskih kreposti za blaženog Jakova Zadranina, ali do danas bl. Jakov Zadranin nije proglašen svetim, ustvrdio je fra Škunca.

O štovanju Blaženog Jakova Zadranina u Italiji govorio je Miljenko Dujela zadarski novinar s dugogodišnjim stažom na  RAI, i o mogućnostima suradnje gradova Zadra i Bitette.  U glazbenom dijelu programa nastupili su Dječja klapa Baliniera i Luzarice, a na kraju predavanja organizatori su  posjetitelje počastiti varivom od boba koje je prema receptu bl. Jakova Zadranina pripremila Konoba Barbara iz Preka.

 

Skip to content