Pušten u rad novoizgrađeni antenski stup tvrtke „Odašiljači i veze“ na brdu Mala Glava na otoku Ugljanu

Pušten u rad novoizgrađeni antenski stup tvrtke „Odašiljači i veze“ na brdu Mala Glava na otoku Ugljanu

Novoizgrađeni telekomunikacijski punkt na brdu Mala Glava ponad mjesta Preka, u srijedu  u rad je pustio Ministar državne imovine i izaslanik predsjednika Vlade Goran Marić. Na svečanom otvaranju ministar Marić izjavio je da investicijom od oko 30 milijuna kuna za izgradnjom, najvišeg antenskog stupa u Republici Hrvatskoj visine 85 metara, Odašiljači i veze pokazuje poslovnu konkurentnost, učinkovitost, inovativnost te gospodarsku i društvenu odgovornost za svoju ulogu u specifičnom okruženju kakvo su naši otoci. Samom reanimacijom gospodarskog života može se reanimirati život nacije. A investicije i imovina su i temelj i klica života.

Na odašiljaču su instalirani uređaji i oprema koji se koriste za odašiljanje radijskih i televizijskih programa, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju prijema signala u zadarskoj regiji, ali i drugih službi koje se bave telekomunikacijama. On će zamijeniti dosadašnji objekt koji se nalazi na susjednom brdu u Tvrđavi sv. Mihovila i cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice turizma. Toranj se sastoji od čelične konstrukcije težine oko 180 tona, postavljen je u temeljima 10 x 10 metara u koje je ugrađeno više od 1500 tona betona. Novi antenski stup najveća je investicija Odašiljača i veza, naglasio je Mate Botica, član Uprave i direktor Odašiljača i veza, te čestitao svim zaposlenicima 93 godišnjicu postojanja tvrtke.

– Radovi na Maloj Glavi ne samo što su bili najveći po opsegu, nego je to bilo i najveće ulaganje u našoj općini i na cijelom otoku Ugljanu. Priča koju smo započeli prije gotovo deset godina napokon je gotova, iako nam se nekoliko puta činilo da to nećemo nikada dočekati. Općina Preko i na posljednjem natječaju Ministarstva kulture dobila je 100.000 kuna za obnovu mletačke tvrđave, a ukupno u posljednje tri godine 300.000 kuna za izradu arhitektonske 3D snimke i arheološke iskope unutar samog objekta.

Tek kad Tvrđava sv. Mihovila dobije novu vizuru bez odašiljača, mogu početi razgovori o cjelovitoj obnovi, namjeni i iznosu koji će biti potreban za taj veliki zahvat, dodao je Brižić.Božidar Longin, župan Zadarske županije, napomenuo je da Sveti Mihovil od danas u potpunosti predaje svoju ulogu novoj lokaciji te podsjetio na značaj odašiljača na Sv. Mihovilu u Domovinskom ratu kada je

Radovi na novom odašiljaču počeli su u ožujku 2018. godine, od podnožja do vrha Male Glave probijeno je oko 400 metara puta, a pokraj stupa sagrađen je pogonski objekt  veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme. Prema najavi iz Odašiljača i veza, pokraj novog antenskog stupa trebao bi se sagraditi vidikovac za posjetitelje. U programu svečanog otvaranja sudjelovala je Udruga žena Luzor.

 

Skip to content