Preko uključeno u inicijativu WiFi4EU

Preko uključeno u inicijativu WiFi4EU

Besplatni WiFi na području Zadarske županije dobit će općine Preko, Kali i Tkon, zahvaljujući inicijativi WiFi4EU koja će omogućiti ukupno 9000 vaučera, pojedinačne vrijednosti 15 000 Eura, u kunskoj protuvrijednsti. Na području Republike Hrvatske  besplatni WiFi dobit će više od 100 hrvatskih gradova i mjesta u javnom prostoru.

Europska komisija objavila je rezultate poziva za inicijativu WiFi4EU. Vaučere u vrijednosti od po 15.000 eura dobit će 3400 općina kako bi  pokrili troškovi ugradnje WiFi pristupnih točaka na javnim mjestima kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, javni parkovi i trgovima.

Ukupan proračun iznosio je 51 milijun eura, a prijave su zaprimljene iz država članica EU-a, Islanda i Norveške. O rezultatima povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel kaže da je zadovoljna odaziv općina na  drugi poziv. Primili smo više od 10.000 prijava. I dalje ćemo povezivati Europljane kako bismo im omogućili uživanje u svim prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta, istaknula je Gabriel. Do kraja 2020. godine organizirat će se još dva poziva, od kojih jedan već ove godine.

Inicijativa WiFi4EU dio je ambiciozne operacije izmjena propisa Europske unije u području telekomunikacija kojom se obuhvaćaju nove mjere za ispunjavanje sve većih potreba Europljana za povezivošću i poticanje konkurentnosti Europe.

 

Skip to content