Dani maslina u Ugljanu

Dani maslina u Ugljanu

Maslinar Dario Ivanac iz Ugljana proglašen je pobjednikom /. Dana maslina u mjetu Ugljanu, i to prema stručnome mišljenju Udruge senzorskih analitičara Olea iz Zadra. Prema ocjeni publike, odnosno posjetitelja  okupljenih u subotu navečer na finalu manifestacije koja je održana u Domu kulture u Ugljanu, najbolje ulje napravio je Robert Milin iz Ugljana.

Srebrnu medalju žiri je dodijelio Vojku Škopiću iz Ugljana, a brončanu Danki Korda iz Škabrnje. Drugo mjesto po izboru posjetitelja pripalo je Vojku Štrmelju iz Ugljana, a treće Maji Dešpoja iz Dobropoljane.

Ukupno se prijavilo 19 maslinara iz Ugljana, Preka, Kali, Dobropoljane, Zadra, Rijeke, Obrovca i Škabrnje s ukupno 21 uzorkom ulja. Godina je bila lošija od prethodne jer su masline zbog hladne zime slabije rodile, ali godina ipak nije lošija što se kvalitete tiče. A to je najvažnije! Tome u prilog govori podatak da smo i ovdje u Ugljanu imali najviše ekstradjevičanskih ulja, a najmanje ulja od “maslina iz mora”, što je iznimno važno jer su ekstradjevičanska ulja i zdravija i kvalitetnija, izjavila je Anastazija Milardović.

Sedme Dane maslinovog ulja u Ugljanu organizirali su Općina Preko, TZM Ugljan i Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra. U popratnom programu održali su se Festival otočnih proizvoda s izlagačima s otoka Pašmana i Ugljana, vođena degustacija maslinovog ulja, predavanja Šime Marcelića i Mladena Lucina te lutkarska predstava “Keko eko” splitskog kazališta Produkcija Z. U programu dodjele zahvalnica, diploma i nagrada sudjelovala je Udruga Điran iz Ugljana.

Skip to content