Vojku Škopiću zlato na Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama

Vojku Škopiću zlato na Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama

Vojko Škopić maslinar iz Ugljana  na 8. Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, održanim u Vodicama, osvojio je zlatnu medalju .

Vvišesortno ulje dobiveno od sorte maslina levantinka, oblica i lastovka, Škopić je dobio 95,25 bodova, a Nikša Ivanac, također iz Ugljana, za ulje od sorte maslina leccino, osvojio je 88,17 bodova koji su mu donijeli rebrnu medalju.

Drugo ovosezonsko natjecanje u Dalmaciji prikupilo je čak  259 uzoraka mladih maslinovih ulja većinom iz Dalmacije, Istre, Hrvatskog primorja, BiH i Slovenije, od čega je čak  197 zadovoljilo kriterije za kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Stručnjaci koji se bave analizom maslinovih ulja ističu da je to još jedna potvrda loše maslinarske godine u Dalmaciji, lošija je od prethodnih i po urodu maslina i po kvaliteti zrna.

Ulja pristigla na analizu ocjenjivalo je  20 certificiranih kušača na tri profesionalna panela iz tri dalmatinske županije. Najbolje ocjenjeno ulje  je  Dragana Čurkovića, vlasnika OPG-a Čurković iz Suhača kod Sinja.  Maslinovo ulje od sorata krvavice, oblice, lastovke, istarske bjelice, mastrinke i nekoliko introduciranih talijanskih sorti osvojilo je najviše bodova pa je postalo i apsolutni je pobjednik vodičkih Dana mladog maslinovog ulja u Dalmaciji.

Skip to content