Niče novi antenski stup na brdu Mala Glava

Niče novi antenski stup na brdu Mala Glava

Preko:  Gradilište na kojem se gradi novi telekomunikacijski punkt u vrijednosti 20 milijuna kuna, otvoreno u proljeće ovo godine, investitora  Odašiljača i veze iz Zagreba, na lokaciji Mala Glava u srijedu obišli su Mate Botica direktor tvrtke i član Uprave sa suradnicima i nadzornim inženjerima, Jure Brižić Načelnik Općine Preko i predstavnici izvođača radova.

Na novom punktu koji je svojevrsni most između primorske i kopnene Hrvatske  niknuti će  antenski stup visine 85 metara, pogonski objekt od 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme, trafostanice, te 400 metara novouređenog pristupnog puta.

-Ovo je naš redovit obilazak gradilišta na kojem su  tvrtka Odašiljači i veze, investitori, projektanti, nadzorni inženjeri i izvođači radova kako bismo dogovorili sljedeće korake izgradnje telekomunikacijskog punkta, i utvrdili stupanj dovršenih poslova. Građevinski dio bit će gotov do kraja ove godine, a puštanje u rad novoga sustava vjerojatno polovicom 2019.

-Dosada je izgrađen  21 metar novoga antenskog stupa, odnosno jedna četvrtina pune visine, već je i vidljiv  iz okolice, a u novu godinu ući ćemo s novim objektom, spremnim za upotrebu. Nakon toga slijede zapravo najveći radovi. Naši stručnjaci već naveliko rade na projektiranju svih sustava koji će doći na stup, potom slijedi postavljanje odašiljačke opreme u pogonskoj zgradi unutar koje će biti svi periferni uređaji koji služe za napajanje i odašiljača i antenskih sustava, rekao je o tijeku radova Mate Botica direktor „Odašiljača i veza“ .

Tijekom obilaska gradilišta Načelnik Općine Preko Jure Brižić izrazio je zadovoljstvo stupnjem izgrađenih radova, na  najvećem gradilištu na otoku Ugljanu te razgovarao s o najavljenoj mogućnosti uređenja jednog turističkog vidikovca na brdu Mala Glava.

– Sigurno će biti odstupanja u rokovima od možda mjesec ili dva, ali budući da će tvrtka Odašiljači i veze obaviti i skidanje staroga stupa, moramo uzeti u obzir i taj dio posla. Dobili smo potvrdu da će se pokraj novoga antenskog stupa na Maloj Glavi napraviti vidikovac za posjetitelje, a nama to može itekako koristiti jer ćemo dobiti dodatnu turističku ponudu, mišljenja je Brižić.

– Općina Preko, u suradnji s Ministarstvom kulture, i dalje radi na projektu obnove Tvrđave sv. Mihovila, a  natječaj  od 17. rujna prijavljen projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna koji se odnosi na arheološka istraživanja u sklopu tvrđave. Nakon završetka arheoloških ispitivanja moći ćemo napraviti korak dalje, aplicirati projekt na neki europski fond, i to preko Ministarstva kulture najavio je Načelnik Jure Brižić.

Skip to content