Dani Petra Preradovića

Dani Petra Preradovića

PREKO – U povodu 200 –te godišnjice rođenja  hrvatskog pjesnika Petra Preradovića Općina Preko i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak Zadar  u četvrtak 17. svibnja s početkom u 18. 00 sati u POU „Dom na žalu“ u Preku priređuju znanstveni skup 2. Dane Petra Preradovića.

U programu u velikoj dvorani „Doma na žalu“, koji počinje u 18 sati, sudjelovat će prof. dr. sc. Tihomil Maštrović s temom „Vječno šume vode oko Lukorana…” (Hrvatske teme u književnom opusu Paule pl. Preradović). Ivica Matešić Jeremija,  brigadir, govorit će o  „Školovanju hrvatskih časnika na Terezijanskoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu“, prof. dr. sc. Robert Bacalja o temi „Preradović i Zadar“, a Igor Černigoj predstavit će marku i poštanski žig u povodu 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića.

Petar Preradović, pjesnik i vojnik, uz Ivana Mažuranića i Stanka Vraza, najistaknutiji i najpopularniji književnik hrvatskoga romantizma. Autor je čuvene hrvatske budnice „Zora puca bit će dana“, napisane prema predaji u vrtu ljetnikovca supruge Pavice De Ponte u Malom Lukoranu, s prekrasnim pogledom na zadarski kanal i svitanja dana.

Skip to content