Dani maslina

Dani maslina

UGLJAN – Manifestacija Dani maslinovog ulja koja se održava šestu godinu zaredom, održati će se u nedjelju 13. svibnja na u mjestu Ugljanu na trgu maslina ispred Turističke zajednice mjesta Ugljan. Manifestacija promocije otočnih maslinovih ulja i ove godine organizira Turistička zajednica mjesta Ugljan, a uz potporu Općine Preko, otočnih proizvođača ulja te Udruge „Olea“ iz Zadra.

Tijekom održavanja manifestacije, stručni ocjenjivači maslinovog ulja ocjenjivati će dostavljene uzorke ulja otočnih proizvođača. Ovogodišnji program ima i edukacijski dio koji uključuje prezentaciju izrade predmeta od maslinova drveta i  demonstraciju rezidbe maslina.

Na trgu malsina ispred ureda TZ mjesta Ugljan održati će se kuhanje „bodulskih“ jela na nove načine, a zvijezda pripreme jela bit će gđa Barica iz tv show-a „3 2 1 „ kuhaj“. Gđa barica pripremati će sipu s mladim bobom.

Ove godine na danima maslinovog ulja bit će predstavljena  brošura “Identifikacija sorata maslina Zadarske županije”, plod višegodišnjeg istraživanja prof. dr. Đenija Benčića sa  suradnicima, nakladnika Općine Preko, koju su uredili Mladen Lucin, Daniel Segarić i Ante Župan.   Za najmlađe će biti organizirana kreativna radionica “Kako je nastala maslina”, koju će voditi prof. Ana Fundak iz Centra za obuku Tempero.

Skip to content