20. međunarodni Dani masline

20. međunarodni Dani masline

Sve je spremno za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, odvijati u petak i subotu 04. i 05. svibnja 2018. u Zadru i na otoku Ugljanu. Dvodnevni program vrvi od zanimljivih događanja, a krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi zadarskog JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Dovršili smo ocjenjivanje ulja, kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.
Sezona dobrih ulja
Od ukupno 200 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine, znači ulja na tržištu. Samo 8 ulja nisu ekstradjevičanska, 6 djevičanskih je u kategoriji otvorenih i 2 u kategoriji pakovina. “Ove godine nijedno ulje nije bilo nejestivo, lampante, što znači da je sezona bila dobra, ali i da sve više naših maslinara koristi agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način”, kaže Erceg.
Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar posebno ističe povećanje uzoraka ulja u kategoriji pakovina.
“Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42%”, kaže Pucar i dodaje da organizatorima Dana masline nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija.
Ocijenjena maslinova ulja za Dane maslina: gotovo dvostruki broj pakovina – nijedno ulje nije lampante!
“Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje”, kaže Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji jubilarni Dani masline proteći u brojnim događanjima i druženju maslinara i uljara.
Godišnje nagrade i priznanja
Prvog dana, 04. svibnja, odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018.
Priznanje “Dr. sc. Ante Medin” posthumno dobiva prof.dr.sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši, a priznanje “Maslinarsko srce” bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Vedran Stapić, glavni urednik poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje “Maslinarska nada Zadarske županije” za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, mag, ing. agr. asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.
Maslinarski marendin
Za Maslinarski marendin koji će se održati na Narodnom trgu 04. svibnja s početkom u 11:30 sati raspituju se mnogi. Žele se uključiti i sudjelovati, kaže Benito Pucar. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva tvrtke Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću. On će sa svojim suradnicima pripremiti tradicionalno jelo – šalšu s tunom, tjesteninom i maslinama za oko 600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju “iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.
Razlog velikog interesa je i taj, ističe Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.
Okrugli stol
Nakon svečanog otvaranja i Maslinarskog marendina 04. svibnja s početkom u 15 sati u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta održat će se Okrugli stol na aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva. O stresu maslina i kako ga spriječiti govorit će prof.dr.sc. Mirjana Herak Ćustić – Agronomski fakultet Zagreb i Maria Katalinić, BASF Croatia. Druga tema je: Utjecaj prerade maslinovog ulja na njegovu kvalitetu, a sudjeluju dr.sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu i dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Aplikaciju za dokumentiranje biljne proizvodnje eGAP, prezentirat će Vedran Stapić, glavni urednik Agrokluba.
“Bit će zanimljivo”, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio “sučeljavanja” vitezova okruglog stola, stručnjaka i zainteresiranih maslinara.
Mulinski tijesak, rezidba maslina i Žgvacet
Drugog dana 20. izdanja Dana masline, u subotu 05. svibnja programom je predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9:30 sati krenuti u Preko.
Drugi dan predviđen je za stručni izlet na otok Ugljan
Dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Preka za Muline u obilazak “Mulinskog tijeska” – replike antičkog mlina. Dio sudionika koji se natječu u pripremi “žgvaceta”, tradicionalnog jela od mlade janjetine ostaju u centru Preka. Naime, i ove godine će se održati 3. po redu natjecanje Žgvacet 2018., a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotare, pa čak i Bara iz Crne Gore.
Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom kuharskog profesora Renata Kraljeva. U sklopu stručnog izleta maslinarski entuzijast Mladen Lucin održat će kratku prezentaciju o “Mulinskom tijesku” u Mulinama. Slijedi prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će demonstrirati mr.sc. Šime Marcelić. Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika “Žgvacet 2018”, ručak i progodni program. Povratak brodom u Zadar zakazan je u 16 sati.
Natjecanje u pripremi žgvaceta
Krešendo na Vitrenjaku
Događanja kao u priči, a organizatori Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 04. i 05. svibnja.
Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar 2018., odvijat će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga, kud ćeš bolje – večera i druženje uz klapsku pjesmu.
Vidimo se na 20. međunarodnim Danima masline!

Program 20. međunarodnih Dana masline

Skip to content