Radionica u sklopu Festivala znanosti

Radionica u sklopu Festivala znanosti

.Preko:  „Poznato je konačno, nepoznato je beskonačno. U intelektualnom pogledu nalazimo se na otočiću usred oceana neobjašnjivosti. Dužnost je svake generacije da moru otme još koji komadić kopna izreka je T.H. Huxley, 1887.godine.

  1. po redu Festival znanosti čiji su sudionici fakulteti, srednje i osnovne škole ove godine se odvija pod motom „Otkrića“. Pokrovitelj Festivala znanosti je Ministarstvo obrazovanja i znanosti, a ideja je da znanost izađe izvan klupa fakulteta i nađe primjenu među učenicima i vrtičkom djecom nudeći im u vidu popularnih radionica znanost.

Tako je u OŠ „Valentin Klarin“ u Preku u školskom masliniku utorak ujutro  održana radionica nacjepljivanja maslina.  Teorijsku nastavu i demonstraciju nacjepljivanja učenicima i nastavnicima održao je Šime Marcelić mag. ing. agro.asistent  s Odjelu za ekologiju, akvakulturu i agronomiju Sveučilišta u Zadru.  Učenici sa svojim ravnateljem Kristijanom Smudom, nastavnicima Tihom Muštrom i Lindom Bilan sa zanimanjem su popratili kraći teorijski dio o maslinama sa otočnog područja i ljekovitosti maslinovog ulja. U školskom vrtu u kojem ima velik broj stabala maslina, sudionici su za zanimanjem popratili tijek odabira plemke i vještinu nacjepljivanja masline.

Nacjepljivanje masline primjenjujemo kad želimo povećati rodnost maslinovog stabla, dakle sa sorte na sortu. Danas smo u školskom vrtu u OŠ „Valentin Klarin na sortu Drobnica, nacijepili talijansku sortu Lechino, koja se odlikuje otpornošću na sušu i hladnoću i visokom rodnošću, rekao nam je Šime Marcelić mag.ing. agro., zahvalivši se ravnatelju Kristijanu Smudu, nastavnicima i učenicima na pažnji s kojom su popratili zanimljivu radionicu.

Skip to content