Općini Preko iz IPARD programa isplaćeno 4,806.895 kuna

Općini Preko iz IPARD programa isplaćeno 4,806.895 kuna

PREKO – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je tri projekta iz IPARD programa za završeno ulaganje u sklopu mjere 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ čiji su korisnici jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi do 10.000 stanovnika.

Općini Preko isplaćeno je 4,806.895,42 kuna za ulaganje u gradnju IV. i V. faze sustava kanalizacije Podsustava 1 (Preko – Poljana – Sutomišćica). Osim Preka sredstva su još isplaćena Općini Poličnik (5,011.569,90 kuna za ulaganje u gradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda) i Općini Svetvinčenat u Istarskoj županiji (1,602.227,69 kuna za ulaganje u rekonstrukciju lokalnih nerazvrstanih cesta).

Izgradnja preostalih faza odvodnje jedno je od vitalnih pitanja za našu općinu, istaknuo je načelnik Preka Karlo Novoselić.

– Napokon smo dobili sredstva za projekt koji najvećim dijelom prolazi kroz mjesto Poljana. Radovi su krenuli krajem 2014. godine, a projekt je dovršen ove godine dobivanjem uporabne dozvole. Za nastavak projekta već smo poduzeli ključne korake – otkupili smo zemljište u Sutomišćici za izgradnju ispusta te smo kroz projekt ‘Aglomeracija Preko – Kali’ izradili preostalu projektnu dokumentaciju. Vjerujemo da ćemo kroz idućih nekoliko mjeseci dobiti sve potrebne dozvole, kako bi do kraja 2017. godine mogli aplicirati na EU fondove za financiranje kompletnih preostalih faza odvodnje u našoj općini, ali i u susjednoj općini Kali. Predviđeni iznos za cjelokupne radove je 156 milijuna kuna, od čega bi općine sufinancirale udio od 8 posto što nam je prihvatljivo, poručio je Novoselić.

Skip to content