Dom na žalu: Radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

Dom na žalu: Radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

PREKO – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prema zasad dostupnim informacijama, tijekom svibnja ili lipnja objavit će javni poziv fizičkim osobama za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Kako bi mještane pripremili za nadolazeći natječaj Općina Preko i LAG „Mareta“ održali su interaktivnu radionicu za sve zainteresirane građane.

U sklopu projekta „PREKO JE EKO“ Općina Preko u suradnji s LAG-om Mareta i Zadarskom županijom održala je u utorak radionicu ‘Energetska obnova obiteljskih kuća’ u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu u Preku. Moderator radionice Ante Župan iz Odsjeka za EU fondove u Općini Preko predstavio je Emilu Šimičić Bajlo i Paška Bonju iz LAG-a „Mareta“ te Daniela Pavića, savjetnika za gospodarstvo iz Zadarske županije koji je detaljno upoznao nazočne s uvjetima natječaja kojeg bi Fond trebao objaviti.

U svom izlaganju Pavić je govorio o iskustvima građana koji su se dosadašnjih godina javljali na natječaje te potrebnim dokumentima koji su potrebni za prijavu. Podnositelji prijave na javni poziv Fonda trebaju priložiti potpisani prijavni obrazac u izvornom obliku. Iznimno važan dokument je ZK izvadak za obiteljsku kuću također u izvornom obliku i ne stariji od šest mjeseci, a kuća mora biti vlasnički riješena te legalizirana. Najvažniji preduvjet za prijavu je ‘Izvješće o prvom energetskom pregledu obiteljske kuće’ koju obavlja nadležna struka, odnosno certifikatori koji imaju ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Popis ovlaštenih certifikatora bit će objavljen uz javni poziv.

FZOEU će ove godine, kao i dosadašnjih, sufinancirati energetsku obnovu kuća koja uključuje izmjenu vanjske stolarije, fasadu, krov, unutarnju toplinsku izolaciju, podnu, zidnu i stropnu, u omjeru koji će odrediti Vlada.
–    Prošlogodišnje sufinanciranje Fonda u obnovi obiteljskih kuća bilo je u omjeru 40, 60 ili 80 posto, zavisno od lokacije obiteljskih kuća odnosno koeficijenta razvijenosti jedinica lokalne samouprave. U Općini Preko, primjerice, FZOEU je sufinancirao obnovu kuća s iznosom od 60 posto, a dodatno sufinanciranje moglo se ostvariti i preko natječaja Zadarske županije. Budući je Proračun RH donesen tek nedavno, još nisu u potpunosti poznati uvjeti javnog poziva za energetsku obnovu kuća, rekla je Emila Šimičić Bajlo.

Zainteresirani građani su, tijekom izlaganja, postavljali pitanja voditeljima radionice, iznoseći svoje konkretne situacije u pogledu starosti objekta i mogućnosti energetske obnove, te pribavljanja uredne tehničke dokumentacije. Za sva dodatna pitanja do objave Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća zainteresirani se mogu javiti LAG-u „Mareta“ i Odsjeku za EU fondove Općine Preko.

Skip to content