Galevac (Školjić)

Galevac (Školjić)

Otočić Galevac (Školjić) udaljen je od Preka samo 85 metara. Otokom dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća čiji je inventar 2013. godine Ministarstvo kulture proglasilo “zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.
Otočić je oaza ljepote i mira koji sa svojim prirodnim plažama nudi savršen odmor. Otokom dominiraju crkvica i samostan Sv. Pavla iz 15. stoljeća čiji je inventar 2013. godine Ministarstvo kulture proglasilo “zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”. Franjevci trećoredci stigli su na Galevac 1446. godine, kada im je zadarski plemić Bartolomeo de Milano darovao otok, a posjed im je 1454. godine potvrdio papa Nikola V. Crkva je popravljana 1516. i 1564. godine, a posvetio ju je 1596. godine ninski biskup Horacije Belloti, o čemu svjedoči latinski natpis nad ulazom u crkvu. Prije njih, prema tumačenju povjesničara, na otoku su živjeli pavlini čijem je zaštitniku sv. Pavlu Pustinjaku posvećena samostanska crkva.

U samostanu je u prvoj polovini 20. st. djelovala gimnazija s pravom javnosti, u kojoj su se školovali mnogi redovnici, a školovala je i više hrvatskih intelektualca različitih zvanja i zanimanja. Stoljećima je otok bio središte vjerskog, kulturnog i prosvjetiteljskog života, u 17. stoljeću, zbog kuge, bio je lazaret.

Danas je samostan obnovljen i služi održavanju duhovnih vježbi, školi hrvatskog jezika za djecu naših iseljenika i odmoru. U samostanu žive tri redovnika.

Članovi bratstva:
fra Božo Sučić, gvardijan i ekonom
fra Gabrijel Badurina
fra Ivan Badurina, samostanski vikar

skoljic

Skip to content