Poruka načelnika zbog porasta broja oboljelih i uvođenja novih, strožijih mjera u borbi protiv koronavirusa

Poruka načelnika zbog porasta broja oboljelih i uvođenja novih, strožijih mjera u borbi protiv koronavirusa

Drage mještanke i mještani Općine Preko, poštovani posjetitelji našega otoka,

obraćam vam se još jednom u ovim izazovnim vremenima vezanim uz epidemiju koronavirusa koja nas prati cijelu godinu, uzrokuje mnoge probleme i poprilično mijenja naš način života. U posljednje vrijeme bilježimo značajan porast broja zaraženih u Hrvatskoj i nalazimo se u novom valu epidemije te je stoga Vlada uvela strože mjere u borbi protiv koronavirusa, a sve to, naravno, utječe i na naše malo, otočno okruženje.

Broj oboljelih u porastu je svugdje pa tako i na našem otoku te svakako moramo biti disciplinirani i pojačano voditi brigu o sebi i svojim bližnjima. Situacija nije alarmantna, ali zahtijeva dodatnu dozu opreza i odgovornosti kako bismo širenje virusa sveli na što manju moguću mjeru.

Budimo stoga i dalje savjesni i pridržavajmo se svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite te Zavoda za javno zdravstvo. Ukazujem još jednom na važnost vođenja brige o dezinfekciji i osobnoj higijeni, nošenja maski te održavanja fizičke distance. Suzdržimo se neko vrijeme od okupljanja i druženja izvan obitelji i nemojmo dopustiti virusu da nam pokvari blagdane.

Nije lako u ovo božićno i novogodišnje vrijeme biti u svojevrsnom lockdownu, ne družiti se s prijateljima i zatomiti naš topao i druželjubiv mediteranski duh, ali nalazimo se u nekom „novom normalnom“ i moramo se tome prilagoditi.

Zato iskoristimo ovo vrijeme kako najbolje znamo, posvetimo više vremena sebi i svojim obiteljima, prisjetimo se onih istinskih vrijednosti koje smo u ovom ubrzanom načinu života pomalo zaboravili i zanemarili.

Neka nam ove godine blagdanski duh bude uistinu onakav kakav treba biti, s manje materijalnog, a više duhovnog. Mislimo i činimo dobra djela, budimo solidarni i pomozimo jedni drugima, osobito starijima i nemoćnima kojima je pomoć sada itekako dobrodošla.

Bilo bi bolje da nas korona virus nije trebao podsjetiti na istinske životne vrijednosti, ali kad već jest, neka nam se ureže u svijest koliko smo zapravo maleni ispod zvijezda, koliko ranjivi i nemoćni kad se pojavi neka nepoznata bolest poput ove. Zapamtimo koliko je nevažno sve materijalno oko čega se vrti cijeli svijet i dajmo ponovnu šansu temeljnim ljudskim vrijednostima jer samo je to na kraju bitno.

Ova situacija nikome nije lagana ni jednostavna, ali vjerujem u sve nas, u našu otočnu izdržljivost, upornost, snagu i naš duh zajedništva koji će nam pomoći da što prije i bezbolnije prebrodimo i ovaj novi val epidemije.

Budimo svi zajedno i dalje odgovorni kako bi propisane mjere urodile plodom i kako bi nam nadolazeći blagdani protekli u miru i Božjem blagoslovu.

Čuvajmo sebe i svoje zdravlje te pazimo na bližnje! Unatoč svemu, ipak vjerujem da nam virus neće ukrasti raspoloženje Božića i toplinu srcima.

Skip to content