Održana koordinacija na projektu Aglomeracija Preko – Kali

Održana koordinacija na projektu Aglomeracija Preko – Kali

U Preku je velikoj dvorani Doma na žalu u  četvrtak održana redovita koordinacija svih sudionika na projektu Aglomeracija Preko – Kali. Prošireni sastanak  se održao nakon dogovora  s ministrima regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem i  Tomislavom Ćorićem iz zaštite okoliša i energetike.

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda, općina Preko i Kali te komunalnih tvrtki Ugljan d.o.o. i Hripa d.o.o. s projektantima, na terenu raspravljali su o  uvjetima i rokovima  izvođenja radova te o objavi javnog natječaja.

– U Zagrebu smo dobili potvrdu da imamo svu potrebnu dokumentaciju, a u sljedeća dva tjedna taj bi zaključak trebao dobiti “zeleno svjetlo na sjednici Vlade. Nakon pet godina priprema i iznimno puno uloženog truda, sada smo na posljednjoj stepenici prije početka radova u projektu vrijednom 30 milijuna eura, kazao je nakon sastanka u velikoj dvorani POU Dom na žalu načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Za Aglomeraciju Preko – Kali 27 milijuna eura stići će iz fondova Europske unije, države, Hrvatskih voda i resornog ministarstva, a ostatak će morati osigurati jedinice lokalne samouprave, općine Preko i Kali.

Ako sve bude u redu s javnom nabavom, dodao je, prve radove na velikom projektu možemo očekivati potkraj ove godine.

– Aglomeracija Preko – Kali obuhvaća cijelu općinu Kali, dio Preka, Poljane, Sutomišćice i Lukorana. Sva će ta mjesta dobiti kanalizacijski sustav, a znatno će se poboljšati i vodoopskrba. Projektom su obuhvaćene i dvije nove vodospreme u Preku i Kukljici. Sada imamo jednu vodospremu u Lukoranu koja pokriva cijeli otok, a s dvije nove pritisak vode bit će bolji, dobit ćemo na sigurnosti, a što se tiče količine vode, bit će manje potrebe za redukcijama u ljetnim mjesecima, pojasnio je.

Napomenuo je i da su za zasebnu Aglomeraciju Ugljan već potpisana početna sredstva, a tim sustavom riješit će se kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda za mjesto Ugljan i sva pripadajuća naselja te Psihijatrijsku bolnicu Ugljan.

 

Skip to content