Sjećanje na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina

Sjećanje na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina

Mještani Preka su uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina, upalili su svijeće na trgu u Preku, prisjećajući se 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon 87-dnevne opsade slomljena obrana Vukovara, a nakon pada Škabrnje  agresori su  ubili 58 civila i 26 branitelja.

Okupljanje sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina, organizirala je  Udruga žena Luzor iz Preka, a  župnik don Boris Pedić iz Župe Preko predvodio je molitvu za sve stradalnike i hrvatske branitelje pale u Domovinskom ratu.

Komemoracijom i kolonom sjećanja u nedjelju obilježena je  27.-a  obljetnica stradanja mještana Škabrnje, kad je ujutro, 18. studenoga 1991., srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom  Kninskoga korpusa s ratnim zločincem Ratkom Mladićem počinio zločin nad civilima i hrvatskim braniteljima. U Škabrnji ubijeno je 48 civila i 15 branitelja. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Nakon rata šest mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Foto: Milena Mašina

Skip to content