Svečano obilježen Dan Općine Preko i blagdan sv. Mihovila

Svečano obilježen Dan Općine Preko i blagdan sv. Mihovila

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Preko i dodjelom javnih godišnjih priznanja, u petak 28. rujna  obilježen Dan Općine i blagdan sv. Mihovila nebeskog zaštitnika.

Sjednici su nazočili izaslanik predsjednice RH, zamjenik zadarskoga župana Šime Mršić sa suradnicima, saborski zastupnici, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te načelnici prijateljskih općina, predstavnici  crkvenih i svjetovnih institucija.

Općina Preko osnovana je prije 23. lipnja 1993. godine, i time su stvoreni temelji za razvoj jedne od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Zahvalio bih svima koji su tada imali viziju i hrabrosti za tu odluku, što se kasnije pokazalo opravdanim jer je upravo to jamac boljeg, kvalitetnijeg i ravnomjernijeg razvoja svih mjesta u našoj općini.

Zato nam je i danas, nakon 25 godina, potrebno još više vizije i hrabrost za razvoj i napredak, a sveti Mihovil kao moćni anđeo svojom zaštitom neka trajno bude prisutan među svima nama, poručio je Brižić te podsjetio koji su sve projekti pokrenuti u posljednjih godinu dana u najuspješnijoj otočnoj općini zadarskoga arhipelaga, istaknuo je u izlaganju općinski načelnik Jure Brižić .

Jedna od najvećih investicija bila je rekonstrukcija i uređenje nogometnog igrališta u Sutomišćici, što je općinska uprava financirala sa 1,200.000 kuna.

– Kada smo obećali da ćemo nakon 22 godine postojanja NŠK Sveti Mihovil urediti igralište u Sutomišćici, bilo je malo onih koji su nam vjerovali, a više onih koji su s podsmijehom gledali na našu ideju. Naravno, to je bila dodatna motivacija da se igralište završi, postane najljepše igralište na svijetu koje je na koncu dobilo i najljepšu milenijsku fotografiju s najboljim nogometašem na svijetu, pohvalio se Brižić te dodao kako se mislilo i na najmlađe i na što bolje uvjete za njihovo odrastanje.

Pripremljen je projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Lastavica u Preku i u samo nekoliko mjeseci prikupljena dokumentacija, dobivena građevinska dozvola, a u konačnici na javnom pozivu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 712.000 kuna.

– Ukupna vrijednost radova iznosi 1,300.000, a za 10-ak dana potpisat ćemo ugovor s izvođačem radova i ako sve bude išlo po planu, početkom siječnja prvi mališani krenut će u jaslice i u obnovljenu zgradu vrtića. Sa Zadarskom županijom osigurali smo pola milijuna kuna za adaptaciju OŠ Valentina Klarina škole kako bismo uveli nastavu u jednoj smjeni. Radovi će početi 4. listopada i do drugog polugodišta sve bi trebalo biti spremno za početak jednosmjenskog rada, najavio je načelnik.

Izdvojio je sufinanciranje školskih udžbenika za osnovnoškolce sa 500 kuna po djetetu. Ove godine iz općinskog proračuna isplatit ćemo dvjestotinjak naknada, a cilj je da se u budućnosti svim osnovnoškolcima  osiguraju besplatni udžbenici.

– Za studentske stipendije izdvojeno je 160.000 kuna, a najviše smo ponosni na povećanje  naknade za novorođenu djecu: za prvo dijete povećali smo je na 7500 kuna, za drugo na 15.000, za treće na 30.000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće na 60.000 kuna. Iako su neki komentirati kako ova mjera neće pomoći boljoj demografskoj slici, moramo ih demantirati: za prvih šest mjeseci ove godine isplatili smo 18 naknada,  a za cijelu prošlu godinu – 13, i kako sada stvari stoje, za drugu polovicu ove godine podijelit ćemo još 10-ak naknada. Mislim da ove brojke sve govore, konstatirao je prvi čovjek općine te napomenuo kako je pri kraju i jedan od najvažnijih projekata za kvalitetniji životni standard na otoku Ugljanu.

Aglomeraciji Preko –  Kali obuhvaća mjesta Poljanu, Sutomišćicu, Lukoran i Kali, trenutačno je u fazi izdavanja građevinskih dozvola i po terminskom planu, u proljeće 2019. Planirano  je  raspisivanje natječaja za izvođenje radova. Projekt je financiran sredstvima Europske unije od 70 posto, Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša vode od 23 posto, a sedam posto osigurati će općine Preko i Kali. Vrijednost projekta je 200,000.000 kuna, a rješavanjem odvodnje dobit ćemo novu razinu razvoja naših općina te ćemo biti prve otočne općine koje će udruživanjem svojih komunalnih tvrtki upravljati novim sustavom i pokazati dobar primjer suradnje dviju lokalnih jedinica, zaključio je Jure Brižić.

Dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, gospodarstvenicima i udrugama.  Grb općine za doprinos razvoju turizma dodijeljen Vilama Dalmacija u Preku, za doprinos razvoju uljarstva i maslinarstva Općine Preko nagrađen je Vojko Škopić iz Ugljana, Dječja klapa Baliniera nagrađena je za doprinos očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, Udruga Điran iz Ugljana za doprinos razvoju kulture i tradicije Općine Preko, Damiru Grbasu iz Lukorana za osobiti doprinos razvoju Općine Preko, a posthumno Grb Općine Preko dodijeljen je Senku Soriću za doprinos razvoju kulture i očuvanju čakavskoga govora.

Skip to content