Javite se ako trebate isušivače vlage i provjerite gusterne

Javite se ako trebate isušivače vlage i provjerite gusterne

PREKO – Stožer Civilne zaštite Zadarske županije poziva građane čiji su domovi poplavljeni te im trebaju isušivači vlage da se prijave u Zadarsku županiju.

Javiti se možete na broj telefona 023 350 340 (radnim danom od 8 do 16 sati) ili na adresu e-pošte jmatesic@zadarskazupanija.hr Nakon obavijesti, isušivači će se moći na privremeno korištenje preuzeti u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zadra (Put Murvice 24).

Zavod za javno zdravstvo izdao je upute za sanaciju gusterni u slučaju onečišćenja.
Sanacija individualnih vodoopskrbnih objekata (bunara/gusterni) nakon povlačenja poplavnih voda uključuje mehaničko čišćenje, ispumpavanje vode i dezinfekciju. Po završetku postupka potrebno je ispitati zdravstvenu ispravnost vode.
Prema iskustvima iz predhodnih godina, analiza vode za piće iz bunara i drugih individualnih vodoopskrbnih sustava preporučuje se tek mjesec dana nakon povlačenja poplavnih voda jer je do tada velika vjerojatnost da kvaliteta vode nije pogodna za piće.
Voda iz javnovodoopskrbnih sustava pod redovitom je kontrolom te je građani ne moraju pojedinačno provjeravati.

UPUTE ZA SANACIJU BUNARA U SLUČAJU ONEČIŠĆENJA
Sanirati prostor oko bunara – skinuti prvi sloj zemlje i onečišćenja i na to mjesto (oko zidova bunara) nabiti sloj gline
Sanirati zidove bunara ukoliko je došlo do oštećenja
Otpadne vode usmjeriti (kanalom) na suprotnu stranu od bunara
Ispumpati svu vodu iz bunara
Zidove bunara dobro oprati četkom i otopinom klora (IZOSAN G 5 g rastopiti u 5L vode)
Kada se bunar napuni provesti postupak hiperkloriranja (obično u koncentracijama do 20 mg/l; max 4 mjerice IZOSANA G na 1000 L vode)
Ostaviti da klor djeluje najmanje 24 sata – ova voda se NE SMIJE KORISTITI!
Ispumpati vodu iz bunara
Pustiti da se bunar napuni i tada provesti normalno kloriranje vode (do 2 g u 1000 L vode, odnosno do pola mjerice IZOSANA G na 1000 L).
Voda se može koristiti za piće 10-30 minuta nakon otapanja granulata (uputa se odnosi na klorni dezinficijens Izosan-G)
OBAVEZNO SE TREBA PRIDRŽAVATI UPUTA O RUKOVANJU S DEZINFICIJENSOM, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporuča se koristiti zaštitna odjeća, gumene čizme, te gumene ili plastične rukavice.

Skip to content