U lancuni i ove godine uvode mještane Preka u korizmeno vrijeme

U lancuni i ove godine uvode mještane Preka u korizmeno vrijeme

PREKO – “U lancuni”, stoljetni mistični običaj, uvest će i ove godine na Pepelnicu ili Čistu srijedu stanovnike Preka u vrijeme korizme, 40-dnevnog čišćenja i pripreme za Uskrs.

„U lancune“ su uvijek išle sve generacije, žene i muškarci. Na početku i začelju povorke nosi se feral, odnosno zvono, a izgovaranjem riječi „blam“ simbolizira se zvonjava crkvenih zvona.

Okupljanje za povorku “U lancuni” bit će u srijedu, 01. ožujka u 19 sati na Dvorini. Organizatori, Turistička zajednica Općine Preko i POU Dom na žalu, pozivaju sudionike povorke da sa sobom ponesu lancun, konop, zvonce i feral.

Podsjetimo, prošle je godine na Čistu srijedu snimljen i 10-minutni dokumentarni film ”U lancuni” koji je u rujnu 2016. godine premijerno prikazan u Domu na žalu.

Dokumentarac je snimljen prema scenariju Senka Sorića, koji je i narator. Kamera Borisa Zupčića i Krune Matoševića pratila je osamdesetak djevojaka i mladića, njihovih roditelja, baka i djedova, koji su, prema stoljetnoj tradiciji, zamotani u plahte, tihom hodnjom po mjestu, obilježili ulazak u korizmu.

Općina Preko, TZO Preko i POU Dom na žalu organizirali su snimanje cijelog događanja kako bi se običaj dodatno zaštitio i predstavio javnosti.

Skip to content