Vjetrenjače s Ošljaka u Registru kulturnih dobara Hrvatske

Vjetrenjače s Ošljaka u Registru kulturnih dobara Hrvatske

PREKO – Ostaci vjetrenjača na otočiću Ošljaku uvršteni su Registar kulturnih dobara – Listu preventivno zaštićenih dobara Ministarstva kulture.

Rješenje o zaštiti mlinova/vjetrenjača iz 16. stoljeća, najstarijih na Jadranu, stiglo je ovih dana na adresu Općine Preko, samo dva tjedna nakon što je na Ošljaku održan okrugli stol „Održivi razvoj malih otoka – mogućnosti vrednovanja kulturne i prirodne baštine“, na kojemu je, među ostalim, bilo riječi o revitalizaciji i turističkoj valorizaciji upravo tih dviju vjetrenjača.

– Iznimno nam je drago da su mlinovi s Ošljaka uvršteni u Registar kulturnih dobara. Općina je tu pomogla u pripremi projekta i financiranju dijela projektne dokumentacije jer želimo i jer nam je stalo do toga da svako mjesto iskoristi svoje potencijale. Vjerujem da će to doprinijeti boljoj turističkoj ponudi, ali i dodatnom vrednovanju naše kulturne baštine, mišljenja je načelnik općine Karlo Novoselić.

Podsjeća da je nedavno u Medulinu obnovljena vjetrenjača sagrađena 1878. godine, dakle 103 godine nakon ošljačkih mlinova, i da je odmah postala turistička atrakcija te zaštitni znak toga kraja. Od svih mlinova na Jadranu, medulinski je jedini obnovljen, jedini s rekonstruiranim mehanizmom mlina i vjetrenjače koji omogućuju njegovu izvornu funkciju – mljevenje žita, a upravo je to ono što turisti žele vidjeti.

Ante Župan, savjetnik za EU fondove u Općini Preko, također je mišljenja da vjetrenjače s Ošljaka mogu u budućnosti postati jedna od većih turističkih atrakcija ne samo na području Općine Preko, nego cijele Zadarske županije.

– Već sada pripremamo prijavu za natječaj Ministarstva kulture kojom bismo željeli izraditi kompletan projekt sanacije i obnove, a potom krenuti i u realizaciju samog projekta putem nacionalnih ili europskih fondova. Ovo je odlična poveznica kulturne baštine i turizma te može biti jedan od dodatnih aduta u promociji naše općine i otočnog turizma, smatra Župan.

Stanovnici Ošljaka jedan bi mlin željeli obnoviti tako da se zadrži prvobitan oblik i namjena, mljevenje žita, a drugi urediti kao  svojevrsnu spomen-sobu života na Ošljaku. Kada bi to realizirali, uz uvođenje brodske linije Ošljak – Preko – Ošljak, dobili bi jedan posve novi sadržaj i barem ljeti preporodili otok.

Skip to content