Dobrodošli na službenu mrežnu stranicu Općine Preko

Dobrodošli na službenu mrežnu stranicu Općine Preko

Nova službena mrežna stranica Općine Preko napravljena je poštujući posljednju generaciju internetskog standarda.

Općina Preko smještena je na otoku Ugljanu, u srcu Dalmacije. Prostire se na oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, nastanjene otoke Ošljak, Rivanj i Sestrunj te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak i otok Idula. Općina Preko pripada Zadarskoj županiji, a sastoji se od sljedećih naseljenih mjesta: Preko, Poljana, Sutomišćica, Mali Lukoran, Lukoran i Ugljan sa zaseocima Čeprljanda, Batalaža, Sušica, Muline, Guduće, Ljoka, Šegići, Fortašćina, Strihine, Ivanac i Saraga.

Blizina Grada Zadra kao županijskog središta donosi Općini Preko značajne prednosti u odnosu na druge općine i gradove Zadarske županije, a relativno mala izgrađenost prostora i očuvanost od neprimjerenih prostornih intervencija i zahvata, blizina mora i ljepota obale čine je atraktivnom za stanovanje i stalno življenje.

Prema popisu stanovništva iz 2011., Općina Preko broji 3805 stanovnika, od čega u naselju Preko živi 1286 stanovnika. Trajektna luka Preko u koju pristaju trajekti na liniji Zadar – Preko najprometnija je luka po broju putnika na hrvatskim otocima s prevezenih više od 1,6 milijuna putnika i 260.000 vozila godišnje. Iz trajektne luke Preko vodi cesta koja povezuje dva kraja otoka Ugljana i Pašmana.

Skip to content