“Fotografije i dokumenti 112. brigade” u OŠ Valentin Klarin

“Fotografije i dokumenti 112. brigade” u OŠ Valentin Klarin

Izložba „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske”, otvorena je u OŠ „Valentin Klarin u Preku. U povodu Dana zadarske županije, organizirala je županija i Državni arhiv Zadar.

Marijan Maroja iz Državnog arhiva Zadar, na otvaranju naveo je da izložba donosi presjek borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. do demobilizacije 24. prosinca 1995. Izložna o ratnom putu proslavljene 112 brigade  Hrvatske vojske put, nastala je u povodu 25. obljetnice akcije Maslenica, a njenim gostovanjem u školama mladim naraštajima želi se približiti ratne događaje na zadarskom području. Osim izložbe, škole dobivaju i dokumentarni film o 112. brigadi koji je snimila Hrvatska televizija koji učenici imaju prilike pogledati na satu povijesti

Uz fotografije koje su postavljene kronološki,  i najvažnije dokumente iz 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji posjetitelja vraćaju u vrijeme Domovinskog rata. Četiri su ključna trenutka koja smo željeli naglasiti: obrana Zadra, oslobađanje brda Križ, akcija Maslenica i operacija Oluja.

Prvi zapovjednik 112. brigade, pukovnik Marko Čulina, kazao je da se radi se o jednoj od najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11.000 branitelja. Brigada je imala više stotina ranjenih i 74 poginula branitelja, a dvojica se i danas smatraju nestalima.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Preko Jure Brižić koji je zahvalio hrvatskim braniteljima što prenose istinu o Domovinskom ratu, što nisu zaboravili svoje suborce i poginule pripadnike Otočkog bataljuna. Pronositelji istine o Domovinskom ratu trebaju nam biti trajni podsjetnik na dane kad se stvarala država Hrvatska. Danas imamo slobodnu zemlju, moramo je cijeniti, čuvati i poštivati, naglasio je Načelnik Jure Brižić.

 

Skip to content