Obnova i proširenje dječjeg vrtića Lastavica

Obnova i proširenje dječjeg vrtića Lastavica

PREKO:  Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u narednom četverogodišnjem razdoblju. Djeca su nam prioritet, stoga smo u prvoj godini mandata krenuli u projekte obnove vrtića i jednosmjenske nastave u školi. Vijest koja je ovih dana stigla iz resornog ministarstva dala nam je dodatni vjetar u leđa i sada nam predstoji provođenje javnog natječaja za izvođenje radova, a odmah potom i početak zahtjevnih radova koji će najvjerojatnije trajati nekoliko mjeseci.

Vjerujemo da će obnova i proširenje vrtića, što će obuhvatiti i dio za jaslice, završiti u listopadu, zbog čega će vrtić u Preku u novoj pedagoškoj godini početi s radom kasnije, ali sva djeca bit će zbrinuta i raspoređena u područne odjele, najavljuje Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Općina Preko ovog proljeća prijavila se na javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama,te je  dobila  iznos od  712.483 kuna.

Radovi na središnjoj zgradi Dječjeg vrtića  Lastavica u Preku obuhvatit će nadogradnju dijela predviđen za jaslice u kojem će boraviti desetero djece,  obnova postojećih prostorija, rješavanje  grijanja zgrade, izgradnja zasebne kotlovnice, te uređenje kuhinje, sanitarnih čvorova, uređenje fasade te posebna prostorija za rad logopeda.

Cijena vrtića, naglašava načelnik Brižić, ostat će ista, za djecu iz Preka i iz ostalih mjesta, a cijena boravka u jaslicama formirat će se naknadno, o čemu će budući korisnici biti na vrijeme obaviješteni.

Ministarstvo za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku ovim program  podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama koncipirao je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne regionalne samouprave  i podrška je jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

U proračunu Općine Preko za ovu godinu za odgoj i obrazovanja djece i mladeži predviđeno je 267.000 kuna, a podrazumijeva  trošak predškolskog odgoja i obrazovanja, sufinanciranje nabave udžbenika za učenike osnovnih škola,  te stipendije studentima.  Podsjetimo, Općina Preko sufinancira pohađanje djece jasličke grupe u vrtiću izvan Općine Preko u iznosu od 300 kuna po djetetu.

Poticaj za mlade obitelji s područja Općine Preko i demografsku obnovu  planirano je na način da su  proračunu za 2018. godinu  za naknade za novorođenčad predvidjelo 150.000 kuna. Za prvo dijete naknada iznosi 7.500 kuna, za drugo 15.000 kuna, za treće 30.000 kuna, dok je za četvrto i svako iduće dijete 60.000 kuna.

Skip to content