Ukrajinska delegacija u posjetu Općini Preko

Ukrajinska delegacija u posjetu Općini Preko

PREKO –  Delegacije Republike Ukrajine predvođena Vasilom Ilkivim , potpredsjednik nadzornog vijeća regionalne državne uprave (županije) i predsjednik sindikata poslodavaca Dobrobut, iz Lavova sa suradnicima, u ponedjeljak boravili su u službenom posjetu u Općini Preko.

Delegaciju je primio Općinski načelnik Jure Brižić sa suradnicima, a dogovorena je suradnja na gospodarskom, kulturnom i sportskom planu, te posjet predstavnika općine Preko Lavovu.  Općina Preko postati će partner zadarskoj Udruzi za poticanje hrvatsko-ukrajinsko-poljske suradnje „Bila Hrvatska“, koja 21. i 22. rujna u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine organizira hrvatsko-ukrajinske dane “Bila Hrvatska”.

– S ukrajinskom delegacijom razgovarali smo o mnogim projektima, a prva konkretna suradnja dogodit će se već za mjesec dana, kada će u Preko stići šestero sezonskih ugostiteljskih radnika iz Ukrajine. Posjetili smo i Olive Island Marinu te novootvoreno nogometno igralište u Sutomišćici, nakon čega je gospodin Ilkov iskazao interes za dolazak na naš otok lavovske škole sporta, a dugoročno i organiziranje sportskog kampa za djecu i mlade. Uistinu, ima mnogo područja na kojima bismo mogli surađivati na obostrano zadovoljstvo, a jedna od tema bio je i turizam, istaknuo je Brižić te podsjetio kako je projekt “Bila Hrvatska” pokrenut prije četiri godine i otvorio suradnju Hrvatske i Ukrajine na nekoliko razina.

Partneri projekta su gradovi i županije, sveučilišta te druge organizacije, a osim u  sferi kulture i znanosti, Udruga za poticanje hrvatsko-ukrajinsko-poljske suradnje Bila Hrvatska djeluje i promovira našu zemlju na području turizma i gospodarstva.

Projekt se odvija uz podršku predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Veleposlanstva Hrvatske u Ukrajini i Veleposlanstva Ukrajine u našoj zemlji, općina, gradova i županija.

Skip to content