Dani Petra Preradovića

Dani Petra Preradovića

PREKO – Općina Preko i POU Dom na žalu prošle godine su ustanovili su Dane Petra Preradovića, i tom je prigodom,  ispred ljetnikovca obitelji De Ponte postavljena mozaik-klupa posvećena pjesniku u spomen na 200. –tu godišnjicu rođenja.

Mozaik klupa ideja je i rad Božice Kliman iz Zagreba, koji je svoje umjetničko nadahnuće za dizajn klupe pronašla u pjesnikovoj budnici  „Zora puca bit će dana“. Hrvatska domoljubna budnica, prema predaji napisana je u Lukoranu u vrtu obitelji De Ponte u doba ilirizma sredinom 19. st. Petar Preradović austrijski časnik, književnik i pjesnik jedan je od najvažnijih predstavnika romantizma u hrvatskoj književnosti.

U suradnji s prof. dr. sc. Robertom Bacaljom, predsjednikom Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru, u Preku i Malom Lukoranu održan je dvodnevni program 2. Dani Petra Preradovića, na kojima su sudjelovali  prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, brigadir Ivica Matešić Jeremija, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar Igor Černigoj, prof. dr. sc. Robert  Bacalja i učenice šestog razreda OŠ Valentina Klarina u Preku s profesoricom Silvanom Mrčelom.

  1. Dane Petra Preradovića u POU „Dom na Žalu“ otvorio je načelnik Općine Preko Jure Brižić, pozdravio je skup i naglasio plemenitu nakanu obilježavanja dana pjesnika Petra Preradovića.

Profesor Bacalja, predavanje je posvetio je 200. –totoj obljetnica Preradovićeva rođenja, a što je  prava prigoda prisjećanja na život pjesnika sa snažnim dojmom boravka u Zadru i Lukoranu.

– Mi smo kao djeca u Preku često razmišljali o tome kako je tu, u našoj blizini, veliki književnik pisao i započeo svoj književni rad. Možda i ovdje u Preku, iako za to nemamo dokaza. Ali poveznicu Preradovića i Preka nalazimo i kod jezikoslovca Ante Kuzmanića, pokretača „Zore dalmatinske“, koji je pokopan na Školjiću. A, kao što znamo, u prvom broju „Zore“ Preradović je objavio pjesmu „Zora puca, bit će dana“, podsjetio je prof. Bacalja, koji je održao predavanje “Preradović i Zadar”.

prof. dr. sc. Tihomil Maštrović u predavanju „Vječno šume vode oko Lukorana…” (hrvatske teme u književnom opusu Paule pl. Preradović) govorio je o velikoj ljubavi Petra Preradovića i njegove supruge, zadarske plemkinje Pavice de Ponte, koju je Paula pl. Preradović opisala na temelju pisama što ih je Petar razmijenio s Pavicom.

– Roman počinje i završava poglavljem “Vječno šume vode oko Lukorana”, asocirajući arkadijsko mjesto sreće i zadovoljstva, zazivajući mjesto ljubavi Pave i Pere, mjesto gdje on, beskrajno osamljen nakon njezine tragične smrti, pokušava naći nadu, to više jer je i njegova pjesnička lira, što se prvotno oglasila upravo u toj oazi mira, zaprijetila da zauvijek zamukne, ali isto tako asocirajući prolaznost zemaljskih stvari, ispraznost i ništavnost tzv. pjesničke slave, nasuprot čudesnoj nedodirljivosti vječne ljepote, kazao je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović te dodao kako su posebno lijepo opisani događaji što su mladi par vezali u ljetnikovcu u Malom Lukoranu.

Zanimljivosti o poštanskoj marki s likom Petra Preradovića održao je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar, ujedno autor idejnog rješenja prigodne omotnice i žiga posvećenog 200. –totoj obljetnici rođenja. Poštansku marku izdalo je Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s Društvom hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru i OŠ Petra Preradovića Zadar.

O školovanju hrvatskih časnika na Terezijanskoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu, koju je pohađao i Petar Preradović, uz Antuna Mihanovića, Slavka Kvaternika, Ivana Mertza i mnogih drugih znamenitih Hrvata, govorio je brigadir Ivica Matešić Jeremija.

Skip to content