Proizvođači sa 15-ak otoka na svečanoj dodjeli HOP-a u Preku

Proizvođači sa 15-ak otoka na svečanoj dodjeli HOP-a u Preku

PREKO – Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uručila je u petak navečer u Preku priznanja oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu 73 proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju.
Govoreći o kvaliteti autohtonih otočnih proizvoda, ministrica je kazala kako je projekt Hrvatski otočni proizvod dio inovativne politike i prakse Europske unije. Fokusiran je na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka te poticanja i reafirmiranja tradicionalnih, ali i inovativnih otočnih proizvodnji.

– Još je 2014. godine direktivom Europske komisije uvedena neobavezna oznaka kvalitete Proizvod otočne poljoprivrede, a ponosni smo što će naš projekt Hrvatski otočni proizvod poslužiti kao ogledni primjer dobre prakse koji će se moći primijeniti i u drugim državama članicama Europske unije. Projekt HOP moguće je primijeniti i u ostalim hrvatskim regijama. Primjerice, Slavonija, koja je dugo bila zanemarivana, dobit će također priliku brendirati svoje autohtone proizvode, i to po uzoru na vas, otočane, rekla je ministrica te dodala kako je dugoročni cilj osnovati dodatni klaster konkurentnosti koji je moguće realizirati unutar postojećeg Klastera konkurentnosti poljoprivrednog prehrambenog sektora u sklopu Ministarstva gospodarstva.

– Potrebno je povezati privatne, znanstveno-istraživačke i javne inicijative, a to znači povezati i nisitelje oznake HOP, raznih instituta, našega ministarstva i drugih ministarstava s ciljem brendiranja cijelog sektora i podizanja konkurentnosti. Nadam se da ćemo svaki dio Hrvatske verificirati s oznakom i brendom koji može biti prepoznat u cijelome svijetu, ali i povezati sve regije, plavu i zelenu Hrvatsku,koje će zajedničkim snagama i partnerstvom iznjedriti globalno poznate proizvode, poručila je ministrica.

Projekt HOP provodi se već 11 godina, uključio je 279 otočnih proizvođača sa 24 otoka i poluotoka Pelješca te obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija. Projekt je sve ove godine ostao na razini visokih profesionalnih standarda, izvrsnosti, natprosječne kvalitete i najbolje ponude tradicijskih bisera hrvatskih otoka, bez obzira je li riječ o sirovinama, recepturama ili proizvodnim tehnologijama.

Od 73 proizvođača koji su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu, 22 je iz Zadarske županije. Na Ugljanu šest, na otoku Pašmanu 12, na Dugom otoku dvije, te na Silbi i Ravi po jedna. Pojedinačno, najviše oznaka, sedam, dobili su OPG-ovi i jedna fizička osoba iz Tkona.

Na otoku Ugljanu nositelji oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu su Mate Rančić, Preko, kravata od drva masline, Kamen dizajn, Preko, suveniri od bračkog kamena (zdjelice za bombonjere), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica, uporabni suveniri od maslinova drveta, OPG Vojko Škopić, Ugljan, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uz četiri dobitnika iz Općine Preko, oznaku HOP dobili su i Ribarski obrt Moćun, Kali, slana srdela/lokarda te Ivan Longin, Kali, ručno pleteni suveniri (pramcobrani za brodove „brk“ i pendula).

Za goste koji su Preko došli sa 15-ak otoka, LAG Mareta u subotu je organizirao sajam otočnih proizvoda dobitnika HOP-a s Ugljana i Pašmana, a kao poseban gost predstavio se i OPG Žampera, nagrađivani proizvoiđač kozjega sira iz Žmana na Dugom otoku.

Na kraju dvodnevnog programa, otočni proizvođači posjetili su OPG Moćun iz Kali, OPG Škopić u Ugljanu i OPG Otavijević u Sutomišćici.

Skip to content