Tvrđava sv. Mihovila do sljedećeg ljeta bez antenskog stupa

Tvrđava sv. Mihovila do sljedećeg ljeta bez antenskog stupa

PREKO – Tvrtka Odašiljači i veze pokrenula je postupak preseljenja 80-metarskog antenskog stupa koji je prije 25 godina, na početku Domovinskog rata, postavljen na vrh tvrđave sv. Mihovila iznad Preka. Ta odlična vijest stiže pola godine od potpisanog rješenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kojim se tvrđava daje na korištenje Općini Preko.
Postupak preseljenja odašiljača na novu lokaciju pokrenut je u veljači objavom tendera za izvođenje radova, a cijeli natječajni proces trebao bi završiti do 17. svibnja ove godine, nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ugovora s izvođačima radova, priopćeno je iz Uprave Odašiljača i veza. Predviđeni završetak preseljenja, najavili su, trebao bi biti obavljen najkasnije do 31. srpnja 2018. godine.
Odmah po primitku rješenja DUUDI-ja kojim je tvrđava predana na korištenje Općini Preko, krenuli smo u pregovore s tvrtkom Odašiljači i veze s ciljem da u najkraćem mogućem roku uklone antenski stup iz tvrđave. Za našu općinu, koja temeljito priprema obnovu Tvrđave sv. Mihovila, preseljenje postojećeg antenskog sustava od presudne je važnosti za nastavak projekta. Nadam se da će se Odašiljači i veze držati postojećeg terminskog plana, a mi ćemo to sasvim sigurno kontrolirati kako se postupak preseljenja ne bi oduljio, ističe općinski načelnik Karlo Novoselić te podsjeća da je Općina Preko prošle godine na natječaju Ministarstva kulture dobila 100.000 kuna za izradu arhitektonskog 3D snimka, a ove godine dodatnih 100.000 kuna za prvu fazu arheoloških iskopa unutar same tvrđave. Tek bi nakon toga trebao biti detaljnije poznat okvirni iznos potreban za cjelokupnu obnovu sv. Mihovila, koji bi u budućnosti trebao postati interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka.

Za preseljenje 80-metarskog antenskog stupa već su odavno osigurane lokacijska i građevinska dozvola i sve je trebalo biti dovršeno još potkraj 2011. godine, kad su Odašiljači i veze kupili zemljište na susjednom brdu Mala glava. No, tada je dolaskom vlade Zorana Milanovića izmještanje zaustavljeno i trebalo se čekati pet godina za nastavak rješavanja tog projekta, koji je sada dobio pozitivan zamah dobrom suradnjom općinskog tima s novim ljudima na čelu Odašiljača i veza, DUUDI-ja i novog Ministarstva državne imovine.

Prema riječima Ante Župana, voditelja Odsjeka za EU fondove Općine Preko, Tvrđava sv. Mihovila strateški je turistički projekt Preka.
Više od dvije godine trajala je borba za nadležnost nad tvrđavom i to smo uspjeli pozitivno riješiti, a sada se napokon rješava i drugi problem – premještanje antenskog stupa koji je bio „šaka u oko’“ izgledu tvrđave koja je zaštićeni spomenik kulture. Svjesni smo toga koliki bi zamah našem turizmu dala obnova, uređenje i valorizacija tvrđave sv. Mihovila, pa paralelno radimo i na projektnoj dokumentaciji, izrađeni su konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak, kaže Župan te ističe zadovoljstvo odličnom suradnjom na projektu s Razvojnom agencijom Zadarske županije, Konzervatorskim odjelom u Zadru te Arheološkim odjelom Sveučilišta u Zadru.

Skip to content