Općina Preko subvencionira nabavu školskih udžbenika svakom djetetu

Općina Preko subvencionira nabavu školskih udžbenika svakom djetetu

PREKO – Općina Preko ove će godine subvencionirati nabavu udžbenika za osnovnoškolce iznosom od 350 kuna. Nakon stipednija studentima, jednokratne pomoći za novorođenčad, subvencija vrtića i stambenih kredita mladim obiteljima, ovo je nova mjera kojom se namjerava pomoći ostanku mladih na otoku, ističu u općini.

Zahtjevi se tijekom rujna podnose u Općini Preko, a potrebno je priložiti potvrdu o upisu djeteta u OŠ Valentina Klarina, kopiju rodnog lista, račun za kupljene knjige i broj žiro-računa roditelja.

Želja nam je i na ovaj način pomoći našim mještanima, jer su nam upravo socijalni programi kojima sufinanciramo brojne stavke među prioritetima. Vodimo brigu o svim generacijama, od najmlađih do umirovljenika. U ovoj godini sufinancirat ćemo nabavu školskih udžbenika za više od 160 učenika OŠ Valentina Klarina, za što je u proračunu predviđeno 60.000 kuna. Financijski pomažemo i školovanje naših studenata, a za to smo predvidjeli 200.000 kuna, čime smo se pokazali kao općina koja investira u – znanje, rekao je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.

Uz nezavisnog načelnika, čvrsto stoji i vladajuća opcija u općini, koja je jednoglasno podržala odluku o subvencioniranju udžbenika, ali i najavljuje dodatne mjere za pomoć mještanima.
Demografska politika jedno je od prioritetnih pitanja za našu općinu, pogotovo jer su otoci već desetljećima suočeni s depopulacijom. Mi smo bili jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja je odlučila financijski pomoći obiteljima s malom djecom. Tako, primjerice, za prvorođeno dijete dajemo jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od tri tisuće kuna, za drugo dijete pet tisuća, a za treće i svako ostalo po sedam tisuća. Razmišljamo da, u okviru proračunskih mogućnosti, već iduće godine taj iznos i dodatno povećamo. Važno je dijete pratiti i kasnije, pa zato subvencioniramo rad Dječjeg vrtića Lastavica, pa tako roditelji moraju izdvojiti 250 kuna, što je jedna od najnižih cijena vrtića u Hrvatskoj. Djeca čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja imaju potpuno besplatan vrtić. Isto tako, mladim obiteljima koje žive u našoj općini pomažemo i na način da subvencioniramo stambene kredite, što je također svojevrstan doprinos demografskoj politici, istaknuo je predsjednik OO HDZ-a Preko Jure Brižić.

Obrazac zahtjeva za subvencioniranje nabavke udžbenika preuzmite na poveznici: OBRAZAC_ZAHTJEV_ZA_ISPLATU_UDZBENICI

Skip to content