DDK Preko: Jakov Sorić darivao krv jubilarni 90. put

DDK Preko: Jakov Sorić darivao krv jubilarni 90. put

PREKO – Aktiv Dobrovoljnih darivatelja krvi iz Preka proveo je u suradnji s Crvenim križem Zadar i Odjelom za transfuziju zadarske Opće bolnice drugu ovogodišnju akciju. Pozivu za darivanje krvi u prostorijama Doma na žalu odazvalo se 36 članova DDK Preko, te nekoliko članova drugih Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi koji su na otoku Ugljanu na godišnjem odmoru. Obzirom da desetak prisutnih nakon preventivnog pregleda nije moglo darovati krv, ukupno je prikupljeno 28 doza dragocjene tekućine.

Akciju darivanja krvi i zdravstvene preglede davatelja u prostorijama POU „Dom na žalu“ vodili su transfuziolog dr. med. Ivna Lucin, za Opću bolnicu Zadar i Branko Kolanović, tajnik Crvenog križa Zadar.
U ovoj ljetnoj akciji darivanja prikupili smo 28 doza krvi što je odličan odaziv darivatelja, kao i svaki puta u Preku, rekao je Branko Kolanović iz Crvenog križa Zadar. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s aktivom DDK Preko i zahvalio Općini Preko na podršci radu Aktiva.

Aktiv DDK Preko među svojim članovima ima veći broj ‘veterana’ u darivanju krvi, a jedan od njih je i Jakov Sorić kojem je ovo bilo 90-to darivanje.
Prvi put sam krv darivao još u Splitu, 1978. godine po javnom pozivu za spas života jedne djevojčice. Eto do dan danas dajem krv i sudjelujem u svim akcijama. Broj darivanja bio bi daleko veći, no zbog razdoblja kad sam imao nekoliko operacija i nisam mogao darivati krv, sad sam na broju od ‘tek’ 90, vedro nam je ispričao Sorić.

Vrijedne članice Aktiva za svaku akciju darivanja krvi pripreme osvježavajuće napitke, voće i kolače. Obrok zahvalnosti  za darivatelje priređen je u taverni “Joso” u Preku.

Aktiv DDK Preko osnovan je 1991. godine i godišnje organiziramo najmanje tri akcije darivanja krvi u Preku. Društvo danas broji oko 100 članova, a aktivnih je 60-ak, rekla nam je predsjednica Aktiva Preko Jelena Đuriš.

Krv su darivali:
Miljenko Jurin, Jakov Sorić, Duško Matijević, Mate Matacin, Ivo Šoša, Marko Kolega, Mario Bondža, Jure Brižić, Adam Miloš, Marko Duspara, Pave Sorić, Zoran Džepina, Hrvoje Sorić, Robert Šoša, Kristijan Smud, Dušanka Gregov, Zlatko Klarin, Stjepan Marđetko, Stipe Nižić, Silvana Vidović, Anka Kuštera, Najda Kačan, Josip Belinić, Šime Marcelić, Grozdana Gregov, Mojmir Košta, Zlatko Sorić i Sebastijan Košta.

Skip to content