Veliki interes mještana za katastarsku izmjeru

Veliki interes mještana za katastarsku izmjeru

PREKO – U prostorijama POU Dom na žalu održan je javni skup za mještane povodom početka katastarske izmjere za mjesta Preko i Sutomišćica.

Okupio se velik broj zainteresiranih vlasnika građevnih objekata i zemljišta u Preku i Sutomišćici koji su željeli saznati detalje o načinu sudjelovanja u novoj katastarskoj izmjeri. Katastarsku izmjeru pokrenuli su Državna geodetska uprava i Općina Preko, a u prvoj fazi provodit će se u katastarskim općinama Preko i Sutomišćica.

–  Katastarski planovi katastarskih općina na području Općine Preko izrađeni su prije više godina, te su zastarjeli i ne pokazuju pravo stanje stvari na terenu. Izgrađeni su mnogi objekti i prometnice, parcele su promijenile oblik, a promjene nisu nikad evidentirane ili djelomično u katarskom operatu, rekao je na početku izlaganja Daniel Zupičić iz tvrtke „Geoprojekt“ d.d. iz Opatije koja će provoditi izmjeru.

Radove na izmjeri katastarske općine Preko započeli smo tijekom srpnja jer je sada prema našim dosadašnjim iskustvima, najviše ljudi u svojim kućama. Izmjera urbanog dijela Preka raditi će se do početka listopada, a nakon toga slijedi izmjera „preko ceste“  u maslinicima i poljima, kaže nam Branko Manojlović iz tvrtke „Geoprojekt“ d.d.

Vlasnici zemljišta na području katastarskih općina Preko i Sutomišćica svoje će zemljište trebati obilježiti na propisan način naveden u promidžbenom koji se može dobiti u privremenom uredu Geoprojekta u Preku, a koji se nalazi pored ureda TZ Preko. Ured će biti otvoren u poslijepodnevnim satima od 16 do 19 sati, gdje će zainteresirani mještani moći dobiti sve potrebne informacije oko provedbe katastarske izmjere.

Tijekom mjeseca travnja obavljen je avionski let za područje katastarske općine Preko i Sutomišćica, koji će biti polazna točka za utvrđivanje zemljišta i objekata na području ovih katastarskih općina. Završetkom geodetsko katastarskih poslova na izradi budućih katastra dobiti će se novi katastarski operati koji će održavati stvarna stanja na terenu. Za katastarske općine Preko i Sutomišćica izraditi će se digitalni ortofoto planovi terena, s kojima će geodeti iz tvrtke Geoprojekt obilaziti teren i sakupljati podatke o vlasnicima objekta i zemljišta.
–  Nakon izrade novih katastarskih planova izračuna i uporabe svake katastarske čestice, vlasnici objekata i zemljišta bit će pozvani na javni uvid prikupljenih podataka. Tom prilikom će se moći izjaviti eventualne prigovore na položaj oblik i način uporabe parcela. Po dostavljenom prigovoru vlasnika, bez naknade izlazimo opet na teren i mjerenje, ali napominjem da svaka parcela treba biti obilježena vidljivim međnim oznakama. Na temelju urednih pravnih dokumenata o vlasništvu nadležni sud utvrditi će vlasnike parcela te ih upisati u zemljišnik, naglasio je Daniel Zupičić iz Geoprojekta.

Općina Preko jedna od 80-ak općina u kojima se provodi nova katastarska izmjera koju država podupire putem Državne geodetske uprave. U finaciranju ovog obimnog i važnog posla vrijednog 2,1 milijun kuna, općina Preko i suvlasnici parcela sudjelovat će sa 40 posto, a Državna Geodetska uprava sa 60 posto, rekao nam je Općinski načelnik Karlo Novoselić.

Katastarska izmjera trebala bi se po planu provoditi iduće tri godine, a završiti do kraja 2018. godine.

Skip to content