Općini Preko 100 tisuća kuna za tvrđavu Sv. Mihovila

Općini Preko 100 tisuća kuna za tvrđavu Sv. Mihovila

PREKO – Općina Preko ove će godine od Ministarstva kulture, na ime javnih potreba u kulturi, dobiti 100 tisuća kuna za tvrđavu sv. Mihovila.

Riječ je o bespovratnom novcu koji dodjeljuje Uprava za zaštitu kulturnih dobara iz Programa zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima. Općina Preko na natječaj se javila s projektom obnove tvrđave sv. Mihovila u Preku, a odobrenih 100.000 namijenjeno je za projektnu dokumentaciju, pa će nakon geodetskog i konzervatorskog elaborata koje je financirala općina, na red doći izrada arhitektonskog snimka.

– S predviđenim novcem napravit će se arhitektonski 3D snimak postojećeg stanja tvrđave, a sljedeći korak bit će arheološki iskopi unutar samog objekta i tek ćemo nakon ta dva koraka moći konkretnije znati kolika je ukupna vrijednost radova na obnovi tvrđave. Nadamo se da ćemo što prije napraviti još jedan važan korak – izmještanje antenskog stupa iz utvrde, za što je već osigurana lokacijska i građevinska dozvola. Čekamo još samo da se ubrzaju stvari u DUUDI-ju i tvrtki Odašiljači i veze pa da se stvari napokon pokrenu, pojašnjava voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan, koji ističe dosadašnju odličnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Zadru.

Osim tvrđave sv. Mihovila, ministarstvo kulture će u Zadarskoj županiji preko programa javnih potreba u kulturi financirati i radove u Tkonu, Silbi, Molatu i Pagu u vrijednosti ukupno 785.000 kuna.

Skip to content