Međunarodni Dani masline stižu i na Ugljan

Međunarodni Dani masline stižu i na Ugljan

PREKO – Pripreme za 18. međunarodne Dane masline Zadar 2016., koji će se u sklopu Županijskih dana održati 29. i 30. travnja, u punom su  jeku, a u organizaciji ovogodišnjeg programa su Općina Preko i Turistička zajednica mjesta Ugljan.

Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkuju ulje izravno kod proizvođača i to ne  samo u šest hrvatskih jadranskih županija nego i u Sloveniji, Italiji i Crnoj  Gori. Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na  Narodnom trgu, u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski marendin na Forumu, prema ideji Nedjeljka Jusupa, urednika priloga Zadarskog lista “Plodovi zemlje i mora”. Riječ je o svojevrsnom gastro-showu u  izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će s učenicima  Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju “iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju  Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office  histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice. Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirat će se  Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra. U popodnevnim satima u velikoj dvorani Zadarskog sveučilišta na programu će biti teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do prodaje te o  stavljanju ulja na tržište.

Sudjelovat će Đani Benčić, Frane Strikić,  Željko Prgomet, Gordana Dragun, Šime Marcelić, Mirko Gugić, Dario Lasić, Jasna Bošnir,  Anita Peraić te, nadaju se organizatori, ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davora Romića.

Drugoga dana, u subotu, 30.  travnja, u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama,  upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića i  Đanija Benčića. Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinova ulja  pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen  Lucin.

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. međunarodnog natjecanja u kuhanju žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine. Prijave su u tijeku, a sudjelovanje su već potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko-ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore. Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso, natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice. A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Organizatori, Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije, najavljuju  i iznenađenja koja će posjetitelji doznati na samoj manifestaciji 29. i 30. travnja. Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinova ulja i proglašenje Šampiona 18. međunarodnih Dana masline Zadar  2016., odvijat će se 30. travnja u večernjim satima u hotelu Kolovare.

Skip to content